Loading

Две години Трън е без нотариус

Сделките се изповядват от съдия по вписвания.

Две са свободните места за нотариуси в пограничния край. За първите три месеца от годината изповяданите сделки са едва 28, сочи статистиката на Нотариалната камара на Агенцията по вписванията.

В началото на 2010 г.  в Трън работили нотариусите Красимир Бележков и Десимира Николова.  Първият обаче още тогава бил преместен в София. Николова пък заминала за столицата през 2012 г. Така градът останал без нотариални услуги.

Нотариусите се назначават след конкурс. Такъв обаче не бил обявяван от държавата вече 6 години. Голямата зависимост от Министерството на правосъдието пък води до обвинения в корупция, когато дойде време за изпита на кандидатите. При последното попълнение в гилдията през 2008 г. се говореше, че цената за едно място достига 300 000 лева.

Сега министерството даде знак, че най-после ще обяви нов конкурс, като публикува промени в наредбата, по която ще се проведе той. Макар още официално да няма дати за изпитите, очакванията са, че те ще са най-късно в края на тази или в началото на следващата година.

 

източник:mirogled.com