Loading

7 хиляди лева има по сметката за възстановяване на Трънския манастир

7 хиляди лева вече има в дарителската сметка, която отвори Община Трън за възстановяването на Трънския манастир „Св. архангел Михаил". Това са все още крайно недостатъчни средства, за да се започнат наложителните възстановителни работи на обителта, която трънчани с умиление са наричали „Св. Рангел".
Идеята на кмета на Трън Станислав Николов и на духовенството е като начало да има път до манастира и да се оправи покрива на манастирския храм - единствено оцелял, благодарение на навес, направен през 70-те години на миналия век по изрично настояване на Людмила Живкова.
Тези дни стана публично достояние едно пророческо писмо на Знеполския епископ Йосиф от 17 май 1963 г. Тогава манастирът вече е бил в запустение, но владиката пише до архиерейския наместник в Трън по онова време Арсений Досев следното: „... Но ще Ви призная, че ме изяде ревността по тези наши мили, скъпи и заслужили пред историята ни, но забравени от всички ни, прекрасни народни светини. И аз вярвам, че те ще изживеят и обедняването, и временната забрава, ще блестят винаги със своето високо историческо достойнство и заслуги и ще привличат вниманието и грижите и подкрепата на всички."
През 1974 г. обителта вече е била напълно изоставена. Там не е имало никого, нито пазач. Въпреки, че храмът е бил обявен за исторически паметник на културата, той е бил подложен на чножество варварски актове. По сигнална архиерейския наместник там отивали милиционери и от Перник и от Трън, но никакви решителни действия не са предприемани. Напротив. Тезе дни тъкмо служители на МВР разказаха зловеща история за съдбата на поругалите обителта. През онези години обаче нито властите, нито Софийската света Митрополия са имали грижата за любимия на трънчани манастир.
Сега инициативата е на светската власт. Разчита се на дарители. Възможно е да помогнат е политически сили.