Loading

Личности

Туризмът и хотелиерството в Трънско имат голям потенциал

Ваня Иванова не е от Трънско, но въпреки това решава да инвестира в хотелски комплекс в с. Горочевци.

1. Защо решихте да инвестирате в Трънско? Кои предимства на района ви спечелиха и го предпочетохте пред други по-полулярни дестинации?

Намериха кабинета на кмета с полиция ... и по телефона (Господарите на ефира)

КМЕТЪТ НА ТРЪН НЯМА ПОЗИЦИЯ ЗА ВЪЗМОЖНАТА КОНЦЕСИЯ ЗА ЗЛАТОДОБИВ, КОЯТО ХВЪРЛИ ЖИТЕЛИТЕ НА ГРАДА В УЖАС: Връщаме се на темата за бъдещия златодобив в град Трън, който може да се окаже голямо екологично бедствие. В петък разтревожени жители се събраха на градския площад, за да изкажат несъгласие техният край да се превърне в лунен пейзаж.

Евгений Динчев, планински водач: Много по-бедни откъм природа райони от Трън са туристически центрове

Разговор с планинския водач Евгений Динчев, управител на туроператор „ТРЕККИНГ“ ООД. Г-н Динчев е един от първите водачи, които започват да организират екскурзии в планините в община Трън. В последните години и други фирми се ориентираха към тази дестинация и все повече планинари опознават красотите на Краището.

Баба Занка гърми дивеч и диваци

Крадци, бабаити от дървената мафия, вълци и мечки стръвници треперят от трънската ловджийка Занка Боянова. Няма живо същество, попаднало под мерника на 76-годишната авджийка, което да не си е изпатило. Занка е хем майсторка на пушката, хем будна гражданка, която милее за гората и планината Руй над Трън. "Природата ме спасява. Знам всяка точка в гората.

В търсене на дълголетието: Посвещават вечер на откривателя на тайната на българското кисело мляко д-р Стамен Григоров

Вечер, посветена на тайната на българското кисело мляко и нейния откривател д-р Стамен Григоров организират в Перник Регионалният исторически музей и Дом на туриста «Васил Апостолов». Събитието е днес - 24 април 2012 г. (вторник) от 16.30 ч. в Зала „Панорама". Във вечерта ще участват ученици и учители от пернишки училища и професионалната гимназия по туризъм „Св.

проф. Саздо Иванов

В началото на този месец се навършиха 113 години от рождението на проф. Саздо Иванов. Роден на 02.04.1899 г. в гр. Трън. Майка му произхожда от голямата и добре известна фамилия Байкушеви. Баща му е от с. Слишовци също от известна, но бедна фамилия Тричкови.

117 години от рождението на Гюрга Пинджурова

Народната певица Гюрга Пинджурова е родена на 18 април 1895 г. в град Трън. Като всяка надарена певица, Гюрга започва да пее още от дете песните на своята майка. „След смъртта на баща ми - разказва тя, - майка ни тръгна на работа по чужди къщи и ниви. Лятно време винаги ме водеше на жътва.

Трънчанин станал мистър домат

С нелеката задача да съживят спомена за славни трънчани са се заели местни «шовинисти». В групата «Аз съм трънчанче» в социалната мрежа Фейсбук тези дни се появиха любопитни факти за родени в Трънско видни българи.

Нарушения в РПС Трън?

За потенциални далавери в ОПУ Перник пише сайта perunik.com, където в поредица от две публикации се споменават и съмнителни действия на длъжностни лица в Трън: "Проверка на Националната агенция пътна инфраструктура (НАПИ) установява, че Началничката на РПС - Трън, Станка Байкушева е подписвала количествно-стойностни сметки само по представени документи.

3.jpg

Здравка Трънска - “Хуморът е в мен дори когато ми е най-тежко”

Има артисти, които макар че не са учили в училище за актьори, макар че не са окичени със звания и не са модни звезди, са призвани да бъдат артисти.

Надежда Захариева - поезия за душата

Поетесата и писателката Надежда Григорова Захариева-Дамянова е родена на 3 ноември 1944 г. в село Радово, Трънско. Детството й минава в Сандански. По-късно тя завършва Френска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Шегува се, че ако държавата беше приела такъв закон, тя ще има 35 години трудов стаж като личен асистент на съпруга си Дамян Дамянов. Майка е на 3 деца.

Тома Соколов - шампионът от Лешниковци

На 21. 12. 2011 г. се сбогувахме с майстора на спорта Тома Соколов. Той е роден на 6 ноември 1938 година в трънското село Лешниковци. Соколов е трикратен републикански шампион, донесъл 6-то място на България на Олимпиадата в Рим през 1960 г. в дисциплина двойка кану.

На днешния ден

На днешния ден през 1877 година, в с. Врабча, Трънско, капитан Симо Соколов обявява Шопското (Трънското) въстание, обхванало районите на Западните български покрайнини. Това е част от националноосвободителното движение на българите, съвпаднало с Руско-турската освободителна война (1877 - 1878). Същия ден завършва прехвърлянето на Западния отряд през Стара планина. На 27 декември 1877 г.

село Студен извор

Селото е разположено в планински район в източните поли на височината Изворски Гудель (1032 м. надморска височина). В местността "Камък" има карстов извор, от който буйно изтича чиста вода, протичаща през селото. Пролетно време, при топене на снеговете и силни дъждове достига и до р. Вуканщица, в землището на с. Бусинци.

Разпространи съдържание