Loading

Кампанията за референдума в Трън започна с пълна сила днес

Допитването за златодобива в планинското градче ще се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори на 26 март тази година. Тогава трънчани ще трябва да отговорят на въпроса "Съгласни ли сте в Общинския план за развитие през следващия програмен период да не бъде включван добива на полезни изкопаеми?".

В първия ден от кампанията противниците на златодобива изкачваха  връх Стража, от който ще бъдат разяснени инвестиционните намерения на компания, която иска да добива злато. За целта се предвижда изграждане на съоръжения в райони, в които има уран.

Сдружение "Трън" се обяви в защита на природата в района, заради мащабен проект за златодобив в планините Руй и Ерулска. Инвеститорът предвижда да изгради открити и закрити рудници, обогатителна фабрика и две хвостохранилища. В района на планираните открити рудници обаче се доказа наличие на уранова руда.

Успоредно с това, организирани от инвеститора над 150 миньори от цялата страна се събраха в Трънско . Заедно с тях бяха и туристите от ТД „Бунай“ – Панагюрище, които наред с миньорите застанаха зад каузата за чиста трънска природа в синхрон с устойчивото индустриално развитие на региона.

Гостите се обявиха и против тенденциозната и манипулативна кампания, която се провежда на територията на община Трън. Изразиха също и притесненията си, че срещу минния бранш се води агресивна и лъжлива кампания, която застрашава целия отрасъл, както и поминъка на стотици хиляди работници и техните семейства.

Очевидно алпинистът Боян Петров е много важен за каузата и  на двете спорещи страни. Сдружението организирало изкачването покани  Петров да катери върха с тях, а фирмата инвеститор го покани да посети  фирмата в Панагюрище

 

 

източник:glashatai.com

Ако между управниците ни все

Ако между управниците ни все още има хора с чувство за срам и мярка и законността за тях не е само предпоставка за подкуп, ако грижата за здравето на хората и хуманността все още важат повече от циничната експлоатация на българския човек и природа в името на безскрупулната лакомия на шепа хора, ако населението в Трънско смело заяви своите права и интереси, нашият край няма да бъде обезобразен и отровен от радиоактивни мини!

Мария, с. Туроковци