Loading

Туризъм

Туризмът и хотелиерството в Трънско имат голям потенциал

Ваня Иванова не е от Трънско, но въпреки това решава да инвестира в хотелски комплекс в с. Горочевци.

1. Защо решихте да инвестирате в Трънско? Кои предимства на района ви спечелиха и го предпочетохте пред други по-полулярни дестинации?

(Видео) АПОКАЛИПТИЧНИ НАМЕРЕНИЯ НА ИНВЕСТИТОР ЗА ОТВАРЯНЕ НА ЗЛАТНА МИНА ПЛАШАТ ХОРАТА ОТ ТРЪН

Господари на ефира от 08.декември.2016: Днешният ни репортаж ни отвежда в Трън. Към нас се обърнаха жители на града. Те са силно притеснени от факта, че на територията на града в следващите години може да стартира промишлен златодобив.

Туристи от цяла България ще изкачват връх Руй в Трънско на 13 юни

Записали са се планинари от Асеновград, Варна, Петрич, Пловдив и други отдалечени от Пернишко градове.

Ждрелото на река Ерма в Трън прилича на райско кътче

Барбекюта, детска площадка и невероятна природна красота привличат туристи от цялата страна.
„Тук идват много хора на пикник. Особено през уикендите е пълно с компании, които си пекат барбекю докато децата си играят”, разказват от общината.

Ябланишкото ждрело

Ябланишкото ждрело е eдно от най-красивите и с екстремен привкус, ждрела в България. Толкова диво и истинско, просто трябва да се види - няма снимки, които да представят достатъчно обхватно гледката. На сравнително кратко разстояние ще се насладите на невероятна красота! То се намира в пролома между селата Врабча, Трънска Банкя и град Трън.

Площад Владо Тричков

Площад Владо Тричков e централният площад на град Трън. На него е разположен Културният дом, около чиято сграда се отбелязват празниците на града. На този площад през 1893 г. е издигнат и един от паметниците на признателна България, посветени на жертвите от Сръбско-Българската война (1885).

Забелски манастир "Св. Димитър"

Манастирът „Свети Димитър" или известен още като Забелски манастир е разположен в южните склонове на Руй планина, на десния бряг на Забелска река, на около 2 километра северно от село Забел. Датиран към средата на XIII в., като в началото на XVIII в. запустява.

За Боховска планина

Планината е на територията на България и Сърбия. Разположена в Централна Западна България. Държавната граница преминава през билото й. Най-близкото населено място откъм българска страна е село Бохова, община Трън.

Забелски водопад

Уникален извор има в Трънско, в подножието на скалата Забелски камък. Лечебната вода вдига накрак и тежко болни. Изворът се намира между селата Забел и Туроковци. От десетилетия той събира хора от цялата страна. Идват с коли да точат елексира в туби и дамаджани. През последните години обаче местността е обрасла и достъпът до живата вода е затруднен.

Село Еловица

Селото Еловица е разположено в красив планински район.

Забележителности в селото

Пещера, вековни букови и дъбови гори

За село Туроковци

Село Туроковци се намира в Средна Западна България, на 6 км от гр. Трън и само на 86 км от столицата София. Разположено е в една от най-красивите части на Трънския край - там където китното Знеполе се среща с величествената Руй планина - на 800 м. надморска височина. От тук тръгва една от трите маркирани пътеки към едноименния планински първенец, висок 1706 м.

Село Дълга Лука

Сред красивата природа на трънския край е закътано село Дълга лука. То е разположено в планината Кървав камък, която е най-северозападната част от краищенските планини. В подножието й е централната му част, но има доста махали с по няколко къщи нависоко в планината до които се стига единствено по тесни пътечки.

Рудина планина в Знеполе

Рудина планина е гранична планина в България и Сърбия. Любителите на планината могат да я посетят, защото в нея ще открият тишина, спокойствие и красота през всички сезони на годината. Тя се намира в Знеполе и затова често е наричана и Знеполска Рудина. На наша територия са разположени част от южните ѝ склонове.

Разпространи съдържание