Loading

За село Лешниковци

Село Лешниковци се намира в община Трън.

География

Разположено е в планински район, на около 100 км западно от София и близо до границата ни със Сърбия. Съседни села: Ярловци, Слишовци, Цегриловци.

История

До края на 19 век Лешниковци се намира в областта, наречена Ижище, където до средата на 20 век са били градините. След турското робство селото се разпростира на два хълма и една падина. Това са Ювичини, Долно село и Власинци. До средата на 20 век е съществувала и поляна, на която са били провеждани курбани и други прояви, която се е наричала Венчалница. Всяко голямо семейство е имало свой камък, на който е било изписано името му, но с идването на народната власт те са били унищожени.

Културни и природни забележителности

Къщата на поп Стамен Янков, която е една от най-забележителните постройки в района и се намира в края на селото, на път за село Стайчовци (това е хълмът Власинци).
В центъра на селото има паметни плочи за загиналите партизани Райчо Несторов Кузманов и Боян Станков Христов.
В местността "Таскова ливада" се намира гробът на немския войник Алфред Унтендорфери, загинал при започването на войната между Германия и Югославия на 5-ти срещу 6-ти април 1941 г. Гробът му е поддържан до 9-ти септември, но след това е заличен и забравен.
По пътя за Стайчовци, вдясно над възвишението Боилов рид има риолитова кариера, която е изнасяла продукция през 70-те и 80-те години на 20 век в чужбина.
Поради проявен интерес към минерала риолит от страна на фирми от чужбина предстои обявяването на концесия за експлоатация на находището. При експлоатацията на кариерата преди 1990 г. продукцията е била изнасяна главно за Италия и някои арабски страни. В района също има и златен трахит.

Личности

Поп Стамен Янков - грижил се е за енориашите в 13 села в периода между 1915-1945 година и е бил кръстник на много от тях. В историята остава известен случаят, когато той спира два партизански отряда от самоубийствен сблъсък, като предотвратява и намесата на жандармите (всички тези хора са израсли пред очите му и са били кръстени от него), като този епизод е описан в мемоарите на Славчо Трънски. По-късно той се сражава на фронта и става герой от Втората световна война, което не го спасява от произвола на Светия синод и Народната власт. Интересно е да се знае, че поп
Стамен Янков е първообразът на поп Вечерко, който бе екранизиран на филм и изигран от актьора Константин Коцев.

Тома Соколов (06. 11. 1938 г), трикратен републикански шампион по гребане (двойка кану с Марин Гопов) и донесъл шеста точка за България на Олимпиадата в Рим през 1960 г.
Литература [редактиране]

Книги и филми свързани със селото:

Славчо Трънски - Спомени
Филмът "Нощните бдения на поп Вечерко"