Loading

За село Туроковци

Село Туроковци се намира в Средна Западна България, на 6 км от гр. Трън и само на 86 км от столицата София. Разположено е в една от най-красивите части на Трънския край - там където китното Знеполе се среща с величествената Руй планина - на 800 м. надморска височина. От тук тръгва една от трите маркирани пътеки към едноименния планински първенец, висок 1706 м. Околните възвишения, прорязани от малки бистри планински поточета и многобройните планински пъстроцветни поляни, са чудесен вариант за релаксираща разходка и пикник сред природата - там, където освен ромонът на водата и песента на птиците, няма да ви притеснява никакъв друг шум.

Историята на селото се губи далеч назад в миналото. Античното селище се е намирало западно от сегашното село в м. Забелски камък, където са разкривани останки от стени, строителна и битова керамика, монети. Тогава селото е било свързано с металодобив - и днес още личат отворите на антични галерии в полите на Руй планина.

За пръв път като Туряковче то се споменава в турски регистър от 1451 г. По времето на османското владичество селото се е намирало северно от сегашното си местоположение - в близост до църквата "Св. Вартоломей". Но след голямо наводнение през 19 век е изместено на сегашното си място. Сградата на споменатата църква е построена през 1934 г. на мястото на старата, опожарена при кърджалийските набези. До 1934 г. от нея стоели единствено останки от стените и светия престол, като хората палели свещите на този престол и тук извършвали съответните обреди.

Още за селото тук: http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%...