Loading

Ждрелото на река Ерма в Трън прилича на райско кътче

Барбекюта, детска площадка и невероятна природна красота привличат туристи от цялата страна.
„Тук идват много хора на пикник. Особено през уикендите е пълно с компании, които си пекат барбекю докато децата си играят”, разказват от общината.
Ждрелото на река Ерма край Трън е една от природните забележителности в България. То стана още по-привлекателно след изграждането на парк за отдих и реновирането на екопътеката от 13 км на българска и 30 км на сръбска територия, която свършва до Погановското ждрело и едноименни манастир.
Маршрутът е кръгов – тръгва от трънската махала „Богоина“, достига до с. Банкя, красивото Ябланишко ждрело, отново се връща в с. Банкя, върви до местността „Китка“ и едноименния връх, и завършва в ждрелото край Трън.

 

Маршрутът на сръбската екопътека е край атрактивните скали на Гребен планина. Четири уютни заслона приютяват туристите.
А в града посетителите не пропускат да посетят скалния параклис „Света Петка“ . Светата обител е сред забележителностите, включени в маршрутите за екологичен, културен и поклоннически туризъм.
Скалният параклис е религиозен център от времето на Втората българска държава. Легенда разказва, че оттук е преминала Св. Петка Българска, бягайки от преследваща я потеря. Светицата се скрила в скалите и решила да си омеси питка и да се нахрани.

 

Преследвачите обаче видели извиващия се от пещерата дим и се втурнали към нея. Светицата отчупила само къшей от питката и по дима намерила изход да се измъкне от преследвачите си. Св. Петка ги проклела който отчупи от питката да се вкамени. Така в пещерата стои вкаменената питка с отчупен къшей и един от преследвачите й. Повече никой не чул и видял светицата, която се счита за покровителка на града.

 

 

 

източник:mirogled.com