Loading

Трънчанин станал мистър домат

С нелеката задача да съживят спомена за славни трънчани са се заели местни «шовинисти». В групата «Аз съм трънчанче» в социалната мрежа Фейсбук тези дни се появиха любопитни факти за родени в Трънско видни българи.
Едва ли е известно, че доматеното производство в България, от доматените плантации до консервените фабрики не е въведено от някой тракиец или петричанин, а от трънчанин. Юристът Григор Василев от село Радово е свършил тази работа докато през 1930 - 1931 година е бил министър на земеделието. Заради големите му заслуги в областта на доматеното производство и заради страстта, с която го е наложил, се е сдобил с прозвището Мистър Домат.
Оказа се, че от Трънско е и първият български есперантист и основател на списанието „Ла монда лингвисто" през далечната 1898 г. Неговото име е Милослав Богданов и е от село Грознатица, до Стрезимировци, но днес е в Сърбия. От същото село е и капитан Симо Соколов, смятан за освободител на Трънско от турците. Да се организира, заедно с българите от Западните покрайнини, едно скромно тържество в Грознатица в чест на тези двама големи трънчани и да стане фурор в Сърбия и в България, предлагат местните „шовинисти".
Сред любопитните факти има и една тъжна новина. Преди два месеца на 95-годишна възраст е починал проф. д-р инж. Левчо Антонов Маноилов от с.Туроковци. Той е един от създателите на съвремената наука за стоманобетона в България. Дълги години е бил ръководел на строителния факултет и катедра „Стоманобетон" в УАСГ. Последно трънчани са го виждали като почетен гост на честването на 100 годишнината на Техникума по строителство и архитектура „Вл. Тричков". Тогава бил на 78, с уиски и пура в ръка. Така в негово лице достолепно е изглеждал трънският майстор.

източник: Градски вестник