Loading

Баба Занка гърми дивеч и диваци

Крадци, бабаити от дървената мафия, вълци и мечки стръвници треперят от трънската ловджийка Занка Боянова. Няма живо същество, попаднало под мерника на 76-годишната авджийка, което да не си е изпатило. Занка е хем майсторка на пушката, хем будна гражданка, която милее за гората и планината Руй над Трън. "Природата ме спасява. Знам всяка точка в гората. Познавам всяка пътечка и какви животни минават през нея. Не ми пречат годините, тичам като кон", казва Занка, на която трудно някой би дал истинската възраст.

Баба Занка, както трънчани галено я наричат, е закърмена с ловната пушка. "Още 13-годишна започнах да стрелям. Първо целех сойки. Веднъж убих катерица
и баща ми ме преби от бой спомня си запалената авджийка.

Баща й Боян Алексиев бил шеф на ловното дружество в Трън навремето. Въпреки това обаче 20 г. не разрешавали да стане ловец, защото е жена.

"Аз обаче си ходех в гората и стрелях. То сърцето ми не трае. Каквато съм луда, си мислеха, че ще взема да гръмна някого сигурно", признава през смях баба Занка. Единствената лудетина в семейството си е тя. Двамата братя били тихи и кротки. Нито един не хванал пушката. А Занка даже и тревата с коса косяла още от малка.

Ербап трънчанката Занка сащисала местните ловци, като с един изстрел повалила два глигана. "Излязох на лов. Както идваше стадото, гръмнах веднъж. Един глиган падна. А другият до него започна да се клати. Течеше кръв от него, бях го ранила. Гръмнах още веднъж и го утрепах. Как стана така, с един куршум - два глигана не знам. За 64 г. авджилък съм се научила на майсторлък", шегува се Занка. Затова и наскоро по случай 120-годишнината на трънското ловно-рибарско дружество получила награда за най-дългогодишно членство, цели 56 г.

Глиганите са най-голямата страст за ловуване. "На вълци не прощавам. Диви котки стрелям, лисици и птици. Гургулиците и пъдпъдъците вече изчезнаха. По сърни не стрелям, много ги харесвам", разказва Занка. Всяка събота и неделя тя излиза в гората на лов. "Трябва да съм много болна или да имам някакъв сериозен проблем, за да не нарамя пушката", твърди ветеранката. Имала е и страшни моменти по време на лов. Веднъж я подгонила ранена глиганка.

Баба Занка хукнала да бяха, хвърлила пушката и бързо-бързо се покатерила на едно дърво. Глиганката отдолу беснеела, а авджийката потривала доволно ръце.
Баба Занка не прощава и на крадци.

"Една вечер, както си лежах, кучето започна да лае. Грабнах пушката и излязох навън. Четирима се опитваха да задигнат добитъка. Натиснах спусъка и го изстрелях в краката им. Заредих после още веднъж. Водиха ги в болницата с магнит да им вадят сачмите", спомня си Занка Боянова.

Въоръжен крадец пък се опитал да задигне каракачанката. Извадил пушка, но и Занка взела своята. Без да се двоуми, тя гръмнала във въздуха. Крадецът изгубил ума и дума. Занка му взела пушката и го изгонила. Оттогава крадци не смеят да припарят до дома .

Бойката авджийка воюва и с дървената мафия. "През сто метра по едно дърво оставиха. Секат като луди. Дивечът ще избяга, водата ще се скрие, а те не мислят. Влязоха и в мой имот. Навремето дядо ми имал 500 дка гора, после ми признаха 100 дка наследство. А бракониери почти ги изсякоха, за да продадат дървесината в Гърция и Турция. Ходих с пушката да ги гоня. Оплаквах се в Горското в Кюстендил, към което сме ние причислени. Но никакъв ефект", ядосва се Занка.

Сечали безразборно, а през последните 20 г. никой не е засадил и едно дърво. Така красивата трънска природа скоро щяла да опустее. Баба Занка стреля и с двете ръце.

Майсторка е и затова не може да я изненада животно от нито една страна. Веднага обръща пушката и гърми.

Напоследък в Трънско се появили мечки стръвници. Разселени били от Родопите, баба Занка ги разпознава по пломбите на ушите. "Ние имаме дребни кафяви мечета в Трънско. Но аз по мечките не стрелям. Те не са толкова страшни, колкото хората. Бракониерите ме вбесяват. Преди време пред мене пишман ловци застреляха красиви благородни елени лопатари. Само за да ги окачат като трофей вкъщи. Това не го разбирам. Бяха се въоръжили до зъби с пушки и автомати. Появи се стадото елени - едни красиви, очите ти да се напълнят! Онези ги гръмнаха. Натовариха ги в джиповете и заминаха. Това не са никакви ловци", гневи се ветеранката.

Занка Боянова взема 190 лв. пенсия. И затова е принудена да работи както много български пенсионери. В Трън продава дрехи и обувки на сергия в пазарния ден на града и на празници. А иначе с чанта върти търговия през границата. Ходи по пазарите в Западните покрайнини в Сърбия. Не иска да тежи на децата си.

Дъщеря д-р Ана Боянова е джипи в Перник. А зет е адвокат. Баба Занка има двама внуци. Момичето е още ученичка, а момчето - студент по история и единствен от семейството проявява интерес към ловджийството.

Занка Боянова е майсторка не само с пушката. Преди да се пенсионира, е била управителка на трънския хотел, работила и в държавното предприятие за вторични суровини.

Преди години в хотела компания мъже се напили и започнали да трошат. Тогава служителите се обадили и казали: "Шефке, едни трошат, ела помагай". Баба Занка взела точилката от вкъщи, влязла в хотела и за нула време разгонила пияниците.

Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1589238

Искам да обърна внимание на

Искам да обърна внимание на автора на публикациятаза за две неточности.Няма такова животно,,благороден елен лопатар''.Или е благороден или е лопатар.Разликата е огромна! И другото- 40 години ловувам в Трънския край,но досега нито съм виждал,нито съм чувал за мечка в нашия регион.Кой е тоя който е разселвал мечки/и то стръвници/ и къде? Нека вземе отношение г-н Искренов от ловното сдружение гр.Трън ако не ми вярвате на мен.И все пак с огромни симпатии и уважение към тази жена/баба Занка/ и сайта!!!!
Поздрави!!!!!!!!