Loading

В търсене на дълголетието: Посвещават вечер на откривателя на тайната на българското кисело мляко д-р Стамен Григоров

Вечер, посветена на тайната на българското кисело мляко и нейния откривател д-р Стамен Григоров организират в Перник Регионалният исторически музей и Дом на туриста «Васил Апостолов». Събитието е днес - 24 април 2012 г. (вторник) от 16.30 ч. в Зала „Панорама". Във вечерта ще участват ученици и учители от пернишки училища и професионалната гимназия по туризъм „Св. Иван Рилски". Ще бъде показан и микроскопа, на който известният български микробиолог д-р Стамен Гигов Григоров, родом от Трънския край е направил своето откритие.

В родното село на откривателя на булгарикус бациликус д-р Стамен Гиргоров - Студен извор има и музей на киселото мляко. От миналата година община Трън организира и местен празник на киселото мляко, посветен на учения, който беше обявен посмърнтно и за почетен гражданин на Трън.

Със своето откритие д-р Стамен Григоров се нарежда сред най-големите учени в човешката история, но типично по български за него се знае малко. Той е роден през 1878 г. През 1905 г. д-р Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Но откривателят на Лактобацилус булгарикус загърбил Женевския университет, за да лекува болни в Трън. Световно известният учен отхвърлил предлаганите му престижни постове. Сред предложенията бил и директорският пост в Пастьоровия институт в Сан Паоло. Вместо това д-р Григоров се върнал като околийски лекар и управител на болницата в родния си край. През Балканската война е на фронта като военен лекар. В Междусъюзническата война загубва брат си. Христо Григоров е ранен в битката на Калиманско поле и въпреки усилията на д-р Григоров, умрял от раните си. През Първата световна война откривателят на киселото мляко е отново на фронта. В петричко се бори с избухналата там холерна епидемия. Награден е с орден „За храброст" и със златен медал „Червен кръст".

През 1935 година продължава започнатите преди това туберкулозни изследвания в Италия. Умира в София през 1945 година, само година след като се завръща в България.

източник: Градски вестник