Loading

Aвария с водата в село Туроковци

Предполагам всички помните писанията за огромните златни залежи в Руй планина. Радостта на някои, че Трън е българският Клондайк. Но и опасенията на някои от нас. Кметът Станислав Николов също осъзна опасността и заяви твърдата позиция, че там злато няма да се добива, само около мина "Злата" това би било възможно. (Ждрелото на Ерма, най-голямата туристическа забележителност в общината също е част от планината и реално е в нейното подножие).

И ето преди няколко дни в моето село Туроковци станала авария с водата. Водата е доведена преди десетилетия от Руй с труда единствено и само на местните хора, затова и ВИК рядко идва да ремонтира аварии, макар че плащаме вода (но това е друга тема). Та няколко човека от селото, търсейки причината за аварията, се качват в планината над селото. Били потресени от видяното. Разораната целина. Там където преди няколко години е минавал москвичът или газката, с която си карат хората дърва от участъците, сега било невъзможно да мине такъв камион. Единствено тежките големи камиони на канадката фирма, които обаче изровили пътя до непроходимост. Аз лично още не съм се качвал в планината, но при първа възможност ще го направя. Факт е обаче, че хората са изключително притеснени и щом са се обединили около идеята за протестно писмо, аз им вярвам.

Страх ги е, че в резултат на безбройните сонди, водата ще бъде отклонена, ще се изгуби. (Аварията 4ти ден не е отстранена, дано да е просто теч някъде). Това обаче ще е малкият проблем. При това добив дори не е започнал, това са последиците единствено от сондирането, не искам да си представям на какво ще заприлича планината при един открит сондаж. А за селата в подножието (Ломница, Туроковци, Забел, Зелени град, Милославци и т.н.) последиците ще са гибелни, този път непоправими, за разлика от обезлюдяването, което все пак е поправимо. За съжаление кметът също би могъл много малко да направи, да не кажа нищо, въпреки заявената позиция. Защото подземните богатства са държавна собственост. Въпросът е всички ние дали можем да повлияем някак или не?

Автор: И Марков Източник: фейсбук