Loading

Черквата в Цигриловци възкресена за нов живот

Черквата "Свети Спас" в трънското село Цегриловци е възкресена за нов живот.

Чинът по обновление в основно ремонтирания храм извърши на 11 юли 2010г. Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Богослужбата беше извършена в съслужие с архимандрит Григорий, протосингел на Софийска света митрополия - вече епископ от 29 октомври, протоиерей Дамян Делов - архиерейски наместник на Трънска духовна околия, от. Петър Христов - енорийски свещеник в Трън и от. Константин Стойчев свещеник в Брезник.

Това е поредният храм в Трънско, който се въздига и обновява, за да бъде отново дом за молитва на вярващите.

Църквата „Свети Спас" е паметник на културата. Според историци е построена около 1930г. Реконструирана е главно със средства, събрани от местни жители - над 60 000 хил. лв. За възстановителните работи финансова помощ са оказали и Софийската света митрополия и Дирекция „Вероизповедания" към МС.

Ремонтът е дело на строителната фирма "Вълканов и Миланов" от столицата, като единият от съдружниците в нея - Милан Миланов е и един от ктиторите на обновената черква. Той е родом от Цегриловци, както и другият ктитор - Станой Рангелов. Организацията по реконструкцията на храма е била изцяло на плещите на Владимир Златанов.

Обичайно е храмовете и параклисите, които народът нарича "Св. Спас", официално да се казват "Възнесение Господне", защото по народната традиция, без да има светия с името Спас, народът нарича църковния празник за възнесението на Господа Спасовден, а оттам и заради Спасителя се ражда названието Свети Спас.

Храмът в Цегриловци се е казвал така изначално и затова с архиерейска благословия името му е запазено такова и сега.

Реконструкцията започва през май миналата година и до септември и почти завършена. Храмът грее с обновен иконостас. По думите на епископ Йоан особено ценни са възстановените икони на иконостаса на Иисус Христос и храмовата икона Възнесение Господне.

За празничното обновление на храма се събраха много трънчани от околните селища, а и от цялата страна. Сред гостите беше и кметът на Трън Станислав Николов. Възстановяването на храма е радост за всички, защото това е една от най-големите църкви в Трънско и още от времето тя е била предпочитана за радостните и тъжни събития на местните хора. Сега звънът на камбаната ще звучи отново, за да събира хората за обща молитва.