Loading

Цяло съзвездие ще пее за възстановяването на манастира „Св. Архангел Михаил” в Трън

В концерта за събиране на средства ще участват Ваня Костова, Боян Михайлов, Васко Кръпката, Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови, Александра Александрова и Юлиян Асенов. Кампанията се провежда под патронажа на областния управител на Перник Михаил Михайлов.

Концертът ще се проведе в навечерието на храмовия празник на манастира на 6 ноември в Двореца на културата в Перник. Събитието ще започне в 18 ч. Идеята за концерта е на обичаната българска певица Ваня Костова. Подкрепили я синът й Боян Михайлов, Васко Кръпката, чийто корен е от Трънско, Гуна Иванова, която също е свързана емоционално с този край и нейните внучки Ива и Велислава. В концерта ще участват и младите изпълнители Александра Александрова и Юлиян Асенов, които са родени в близкия Радомир и уверено вървят по пътя към голямата музикална сцена.

Това не е първата кампания за възстановяване на ценния културен паметник. От години е сформиран инициативен комитет от родолюбиви българи, които работят в тази посока. Открита е и сметка за дарения, по която вече са постъпвали пари. Строително-ремонтни работи по сградата на черквата се извършват и в момента.

Манастирът “Св. Арх. Михаил” в Трън  е разположен край живописното ждрело на р. Ерма. Светата обител била построена през Второто българско царство. Смята се, че е връстник на Погановския и Одоровския манастир. През Османското владичество е бил важен културен и просветен център. Манастирът  е опожаряван и въздиган отново няколко пъти. Днес от него е запазена само черквата. В нея личат три слоя стенописи, най-старият от които е от 14 – 15 в.

 Дарителска сметка за реставрацията на манастира

„Св. Архангел Михаил” в гр.Трън:

IBAN BG84STSA93003100256900,

BIC STSABGSF,

БАНКА „ДСК” ЕАД ТРЪН

получател: Община ТРЪН

за Реставрацията на манастира

„Св. Архангел Михаил”

 

 

 

източник:mirogled.com