Loading

Едно от местата у нас с големи залежи на злато - Трънско

Бедната България се оказа най-богатата страна в света. Причината е, че под земята имаме залежи от злато на стойност 1 трилион долара. Най-голяма концентрация на благородния метал има в Пирин и Родопите. Ние сме наистина много богати, но не умеем да се възползваме от това, обясняват геолози. От години предимно чужденци разработват находищата ни, а продукцията се изнася за чужбина. В замяна страната ни получава под 1% от това, което има в недрата й.

„Това е един от най-големите грабежи в историята на света! Никъде не се е чуло и видяло държавата, от която се копае злато, да прибира мизерните 0,75% от находището. Ако сами си копаем съкровищата, страната ни бързо ще се нареди сред едни от най-богатите не само в Европа, но и в света", убеден е геологът Петър Ханчев.

Едно от местата у нас с големи залежи е Трънско. Златото е в Трън и селата Забел, Ломница, Туруковци, Велиново, Главановци, Ерул и Милкьовци. Тези зони са групирани в две основни области, наречени Малкия хълм и Големия хълм. В Северна България има два района, наситени с метала - единият е разположен по поречието на р. Огоста и нейния приток р. Златица. Злато може да се промива с успех във всички по-малки потоци, минаващи в околностите на селата: Говежда, Дива Слатина, Дълги дел, Копиловци, Главановци, Меляне, Помеждин, разположени по поречието на р. Дългоделска Огоста.

Втората област в Северна България е по долината на р. Янтра и нейните притоци. Друг важен район е Средногорският, където се включват няколко населени места: околностите на Витоша - с. Боснек, Владая, кв. Княжево, кв. Драгалевци, кв. Симеоново. Казва се, че около София има много от благородния метал. Такъв има и под селата Панчарево, Кокаляне, Железница и Бистрица.

Реките Тополница и Тунджа също са пълни със злато. Маданският руден район не отстъпва по залежи. Околностите на Момчилград, Ивайловград, Крумовград, Златоград и Хасково са сред най-богатите райони. Общо взето под територията на цяла България има силна концентрация на метала. Където и да копнеш, блести, казват родни геолози. Според тях добивът на злато трябва да стане национален приоритет наред с природния газ.

Чужди фирми копаят и изнасят съкровището ни

В момента у нас има 22 действащи разрешения за търсене на злато. Само за последните 10 години в България са сключени над 90 договора за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми. Действащите в България концесии за добив на златни руди са 4 - за находищата Челопеч, Чала, Асарел - участък запад, и за „Хан Крум". У нас търсенето и проучването на земни богатства е на разрешителен режим. Всеки, който иска, подава заявление, очертава територията, която ще проучва, за металните изкопаеми това не може да бъде повече от 200 кв. километра.

Безспорно най-голямата фирма за златодобив, която работи на наша територия, е „Дънди прешъс метълс", разработваща Челопеч. По думите на родни геолози това е най-голямата кражба, която се извършва у нас. Още преди години находището е дадено на канадската фирма срещу смешно ниска концесионна такса от годишния добив на злато, мед и сребро. „Дънди" плаща жълти стотинки и дори не преработва благородния метал у нас.

Първата концесия след 1990 г. е дадена на смесено българо-ирландско дружество, в което държавата е имала около 30% участие. Преди правителството на Иван Костов да сдаде властта през 2001 г., тогавашният икономически министър Александър Божков сключва договор с „Дънди прешъс", в който концесионната такса е в размер на 1,5% от годишния добив на злато и мед. През 2003 г. министър от правителството на Симеон Сакскобургготски - Лидия Шулева, намалява тази такса от 1,5% на 0,75%. Повечето експерти в бранша са категорични, че златното находище в Челопеч действително съдържа над 1 млрд. тона злато.

Американци се облизват за Странджа

По последна информация в Странджа има залежи от злато за над 50 милиарда лева. Те се намират по поречията на реките Велека, Резовска, Мечи дол, Катун и Караагач. В последните месеци се наблюдава и много сериозен любителски интерес за добив на самородно злато по-специално от страна на американски компании, които опипвали тайно почвата.

В недрата на планината се крият огромни количества злато, които били разделени на няколко жили, казват специалистите. Част от тях продължават и на турска територия, други стигат до полите на Сакар планина. Според експертите Странджа остава едно от неразработените места за добив на злато, макар че тук ценният метал се е добивал още от древни времена. Районът е бил изключително важен за римската аристокрация. И сега под земята има големи залежи.

Източник: Всеки ден