Loading

Екопътека свързва България и Сърбия

Трансграничната екопътека между Трън и Димитровград, свързваща България и Сърбия, вече е готова. Маршрутът е с дължина 13,2 км в българската му част и 30 км в Сърбия. Трасето преминава през клисура от ждрела, като започва от Трънското и завършва с Погановското. Екопътеката е изградена по програма за трансгранично сътрудничество “България - Сърбия” и е на стойност 424 531 евро. На общините Трън и Димитровград партнира и Институтът за защита на природата в Ниш. Границата дели двете съседни трасета, като разстоянието между тях е 1,5 км. Пешеходният маршрут ще бъде допълнен от планинска велопътека за екстремно каране, която ще се строи по Програмата за развитие на селските райони. Новата екопътека възстановява трасето на съществуваща досега в южната част на пролома и разрушена от времето и въздействието на природата. Укрепени са дървените мостове над река Ерма, пътеката преминава през врязани в скалата тунели, пенливи водопади и водни прагове. Маршрутът е кръгов - тръгва от трънската махала “Богоина”, достига до село Банкя, красивото Ябланишко ждрело, отново се връща в село Банкя, върви до местността Китка и едноименния връх и завършва в ждрелото край Трън. Маршрутът на сръбската екопътека е край атрактивните скали на Гребен планина. Над 60 пейки със сенници, информационни табла и указателни табели улесняват придвижването по трасето в българската му част. Четири уютни заслона приютяват туристите. Монтирани са десет камери и два павилиона, в които посетителите ще могат да получат информация на място по електронен път.

Туристи вече са завзели новия парк, разположен върху 5 дка на
входа на трънското ждрело. Изградени са десет беседки, съоръжени с барбекюта, детски кътове с пясъчници, места за къмпингуване.
Липи, върби и иглолистни видове, синхронизиращи на трънската природа са заменили опасните тополи. Красивият кът е достъпен за инвалиди. Към парка е построена подпорна стена, стълбище и рампа за хора с увреждания.

Подготвя се и специален сайт на екопътеката, който ще разказва за биоразнообразието от двете страни на границата. Ждрелото на река Ерма е резултат от хилядолетното ерозионно действие на реката, която е прорязала дълбока теснина във варовика.
Защитената територия на природната забележителност е с площ
87 дка.

Обновената екопътека е сред основните обекти в програмата на
община Трън за превръщане на граничния край в оживена туристическа дестинация.

в-к Съперник