Loading

Изправят пред Темида кандидата за кмет от ВМРО

Кандидатът на ВМРО Виктор Витомиров за кмет на граничната община Трън не спечели вота на земляците си, но днес ще трябва да се изправи пред Темида по обвинение за едно от най-тежките престъпления – убийство.

45-годишният мъж в момента е под домашен арест. През септември миналата година той застреля 25-годишния Станислав Василев Целино. Убитият е от ромски произход. По данни на негови близки
през деня бил на работа, прибрал се, а по-късно тръгнал към близък магазин, където го застигнал куршумът. От полицията след ареста на Виктор заявиха, че им бил познат с хулиганските си прояви и шофиране на автомобил след употреба на алкохол, но не е осъждан. От дома му бе иззето оръжието на престъплението - законно притежавана ловна пушка, 12-и калибър.

По първоначални данни причината за случилото се е стара вражда между жертвата и извършителя. В Трън след убийството разказваха, че преди дветри години два рода роми се сбили с българи в местна кръчма. Тогава Станислав и брат му счупили черепа на Виктор и той оцелял на косъм след дълга кома в пернишката болница. Със
стрелбата той отмъстил за побоя. 

Наскоро Витомиров поиска и промяна на мярката за неотклонение в парична гаранция, но магистратите го оставиха под домашен арест.
Издигайки кандидатурата му за кмет, от ВМРО направиха друг прочит на случая. Така според Ангел Джамбазки щяло да се прецени доколко хората ще застанат зад някой, който е защитник на интересите на българите и е против толерирането на ромите у нас. В крайна сметка Витомиров взе едва 77 гласа, което е 3,2 процента от вота на упражнилите правото си на избор в общината на 29 септември.

в-к Съперник