Loading

Колко злато има край Трън - става ясно до месец

Инвестиционното предложение за разработване на златно-сребърното находище край Трън ще бъде готово до края на юни. В момента се правят технологичните изследвания, от които ще стане ясно какво е количеството на металите и кой е най-подходящият метод за производство. Това казва пред вестник „Капитал" Димитър Димитров, старши вицепрезидент на канадската Euromax Resources, която проучва находището.
Компанията наскоро продаде други два свои проекта - "Брезник" и "Ракитово", на "Асарел-Медет" в сделка за 3.5 млн. канадски долара.

Проучванията и на трите площи започва през 2003 г., когато Euromax подава заявления за разрешения. През 2011 г. компанията решава, че има достатъчно данни за "Брезник" и стартира процедура по регистриране на търговско откритие. За "Ракитово" и "Трън" са регистрирани геоложки открития, но все още трябва да се докаже икономическата им стойност.

След продажбата на двата проекта фокусът на компанията в България сега е насочен изцяло върху Трън. Там са идентифицирани седем зони, като в някои от тях освен злато са открити и значителни съдържания на сребро - до 975 г/т. Друг полезен компонент, който е открит, но все още предстои да се докаже дали е изгодно да се добива, е волфрам. Ако технологичните проби дадат положителен резултат, този елемент също ще бъде включен в заявлението за търговско откритие. "В момента не търсим други участъци, проучваме тези седем", каза Димитров. В тях влиза и старата мина "Злата", която е разработвана до началото на 70-те години на миналия век. След като златото поевтинява рязко (до 70 долара/тройунция), тя е изоставена, тъй като добивът е станал неефективен. В момента обаче благородният метал се търгува за около 1600 долара/тр.у.

"Трън е уникална площ за условията на България, тъй като е от по-различен геоложки тип", обясни Димитров. Рудите там са свързани с гранит и са образувани на много голяма дълбочина. Те са и сравнително стари - на 305 млн. години, докато възрастта на другите известни находища в страната е 70-80 млн. години. Въпреки че съдържанието на металите като цяло ще бъде по-ниско, отколкото в Брезник (където има около 5 г/т злато и 20 г/т сребро), видът на рудата е доста по-добър за обогатяване. "По първоначални данни може да се стигне извличане на 98% от златото, и то при едро смилане, което означава по-ниски енергийни разходи", каза Димитров. Euromax Resources предвижда находището край Трън да се разработва комбинирано - ще има и открити, и подземни рудници. Идеята е да се изгради една обогатителна фабрика за всичките седем участъка, а точното й разположение в момента се преценява от екип от минни инженери и еколози. Идеята за една обогатителна фабрика е възможна за изпълнение, тъй като най-голямото разстояние между участъците по права линия е около 15 км.

"Засега не търсим купувач за "Трън", уточни Димитров. По думите му решението за продажбата на проектите "Брезник" и "Ракитово" е било взето, тъй като силата на компанията е в търсенето и проучването на находища, а не в разработването им. "В минния бизнес има много специфика и ако не се разработва професионално, и най-богатата златна мина ще бъде катастрофа", коментира той. Докато започне производството в "Трън" обаче, ситуацията може да се промени. На 22 май предстои събрание на акционерите на Euromax, където ще бъдат сменени половината членове на борда на директорите. "Попълнения" са трима души от European Goldfields, която преди няколко месеца беше придобита от Eldorado Gold. Компанията има проекти за проучване и добив в региона (Гърция, Румъния и Турция), както и в Китай и Бразилия. Именно с помощта на новите директори Euromax планира да разработи сама находището на мед и злато в Македония, за което очаква да получи минна концесия до няколко месеца. "Дори и след няколко години да решим да продадем македонския си проект, вече ще сме направили инвестиции в находището и сделката ще бъде на съвсем друго ценово ниво", обясни Димитров. Подобна схема може да бъде приложена и в Трън.

Euromax има намерения да проучва и нови площи в България. "Подали сме заявления, но разрешенията все още се чакат", каза Димитров. Той отказа да уточни за кои райони кандидатства фирмата, но посочи, че става дума за цветни и благородни метали. "Нямам нищо против да проучваме за олово и цинк, но основният ни фокус са златото, среброто и медта", уточни той.

Източник: www.spekulanti.com