Loading

Миряните от Трън се събраха вчера на постен курбан в двора на манастира „Св. Архангел Михаил”

„Понеже са пости, тази година нямаше агне. Бобът бе дарен от бившия кмет на Трън Станислав Николов, а рибата – от председателя на Общинския съвет Веселин Шишкова. Събраха се доста хора”,  обясни кметът на пограничната община Станислава Алексиева.

Храмът бе ремонтиран миналата година. До скоро той  бе в много лошо състояние. Покривът му течеше, падаше мазилка от стените му, а стенописите – са полуизтрити.  С дарения обаче бяха събрани пари и бе извършен ремонт на черквата. Стойността на обновяването е 44 000 лв. С парите е почистен двора и е пребоядисана черквата. Оправен е покрива и е направен бетонен пояс на основите.

„Преди ден имаше благотворителен концерт за набиране на средства за „Св. Архангел Михаил” в Перник. Не зная колко точно пари са събрани, но ние от Трън закупихме 130 билета.  В момента в сметката има 9000 лв.”, твърди Алексиева.

Според нея обаче парите са крайно недостатъчни за обновяването на манастира, която се нуждаела от основен ремонт.

Манастирът е строен през 14 век и е паметник на културата с национално значение. Светият синод обаче нямал средства, с които да го поддържа, не можел и да го прехвърли и на общината, за да кандидатства тя по някоя програма на Европейския съюз.

 

 

източник:mirogled.com