Loading

Над 400 души ще се надиграват на фолклорния фестивал „От Трън по-убаво нема!”

В надпреварата ще се включи и кметът на общината Станислава Алексиева. Въпреки че тя стои на върха на управата обаче, няма да води хорото.

„При нас на танеца е мъж“, обясни с чувство за хумор Алексиева.

В тазгодишния фест в Трън ще вземат участие 16 групи и 2 ансамбъла от цялата страна. В 15,30 ч. всички хороигравци ще се хванат на най-дългото хоро, а половин час по-късно официално ще бъде даден старт на „От Трън по-убаво нема!“. Съревнованието се организира от клуб „Боди фолк“ с подкрепата на общината в пограничния край, читалище „Гюрга Пинджурова-1895” и фондация ”Надка Караджова”. Всички групи ще играят едновременно пет хора от различните етнографски области на България. Освен това всеки клуб се представя с 2 народни танца – един от Шопската етнографска област, което не е задължително, и 1 по свой избор.

Гвоздеят на програмата обаче ще са група нестинари, които ще играят върху жарава в 21,30 ч. Те са от Югоизточна България.

„Дано само не завали дъжд. Иначе съм сигурна, че изпълнението ще е много красиво. За да е по-ефектно, специално за нестинарите ще бъдат изгасени лампите на уличното осветление“, каза Алексиева.

 

 

 

 

 

източник:mirogled.com