Loading

Наполовина са намалели непълнолетните булки в Трън през миналата година

За 12-те месеца на 2013 г. те са не повече от 5-6, съобщи кметът на пограничната община Станислава Алексиева.  За сравнение, през 2011 г. ромските сватби с непълнолетни били над 10.

„Това се дължи на работата на ромския медиатор в града, който е и пастор. На проповедите му ходят както родителите, така и децата. Мисля също, че заслуга имат и майките на момичетата, които им обясняват, че след като родят, няма къде да започнат работа”, поясни Алексиева.

Проблемът с непълнолетните булки в Трън е от години. През 2011 г. под венчилото мина 12-годишно момиче. Малолетната циганка напуснала училище, за да се омъжи. Примерът й последала и кака на 15 години.

Момичетата от трънското училище „Гео Милев“ се омъжват едва завършили 6-7-и клас. Момчетата пък се обвързвали в осми. Циганетата в Трън посещавали редовно училище до четвърти клас, за да може родителите им да получават детски надбавки. След това броят на учениците рязко намалявал. Голяма част от ромите се отказвали от ученето. В гимназиалните паралелки имало малко ученици от ромски произход, а от тях се дипломирали единици.

 

източник:mirogled.com