Loading

Нови 15 случая на вирусен хепатит са регистрирани за една седмица в Перник и Трън.

Миналата седмица те са били 7. Това сочат резултатите на РЗИ в Перник, въпреки че в началото на седмицата здравният министър Десислава Атанасова заяви ,че бума на жълтеница е преодолян.

Болните в Перник са 9 като 8 от тях са деца от ромски произход от кварталите „Хумни дол“, „Куциян“, „Рудничар“и „Караманица“. Седем са болните на възраст от 1 до 9 години  и двама от 25 до 34 години. Според инфекционистите болните са с ниска здравна култура и живеят при лоши санитарно-битови условия. В Трън заразата на мръсните ръце са пипнали нови 6 роми като 92% са деца. Общо болните от Трън от началото на избухване на болестта са 46. Лечението се провежда в Инфекциозно отделение на Пернишката болница „Рахила Ангелова“. От РЗИ твърдят, че са взети противоепидемични мерки спрямо контактните.

Увеличават се и болните деца от варицела като от 3 миналата седмица сега те са 11. Шест деца от Перник на възраст от 4 до 6 години са пипнали скарлатина. Всички посещавали детска градина.

Установени са и два нови случая на туберкулоза като една жена на 20 години от село Студена и 80-годишна от Перник са настанени в Специализираната болница за лечение на белодробни болести в Перник.

източник:mirogled.com