Loading

Нови 9 случая на хепатит-отново в Трън и Перник

Нови 9 случая на хепатит, срещу три за предходния период са регистрирани в региона от 7 до 13 януари, съобщават от РЗИ. Гнездата отново са в Трън и в Перник. Заболели са осем деца на възраст от 3 до 13 годинки и жена на 49 години. Шестима от болните живеят в Трън, останалите трима са от Перник. Огнищата са проучени и са взети необходимите противоепидемични мерки, уверяват епидемиолозите.
Успоредно с хепатита набира скорост и грипът. Духналият вчера южняк може да ни докара инфлуенцата и по- рано от прогнозираните две – три седмици, тъй като вирусите се чувстват твърде комфортно при едно подранило и по- рязко затопляне.
Близо двойно са скочили случаите на грип и остри респираторни заболявания в пернишко през последната седмица. Макар че заболеваемостта от 79.81 на 10 000 души население е в рамките на нормалните граници, инфекцията набира скорост.
Според републикански здравен инспектор д-р Ангел Кунчев епидемията ще повали повече българи от миналата година. Очакванията са грипът да събори около 10-12% от населението, но не за всички ще се наложи хоспитализация, твърди д-р Кунчев. По думите му болниците имат готовност и разполагат с необходимите легла. Допълнително ще бъдат осигурени и антивирусни средства за най-рисковите групи – възрастни хора и деца.

 

източник:градски вестник