Loading

Община Трън - отличник на МТСП

Община Трън е отличника на Министерството на труда и социалната политика този сезон.

Ние сме най-добре работещата община в страната в социалната сфера, похвали се пред радио ‘‘Фокус'' - Пирин кметът Станислав Николов. Чрез защитени проекти Общината се превърна в най-големия работодател и така стопи безработицата с над 50 на сто. Повече от 550 безработни вече имат осигурени работни места поне за година напред. 

През миналата година в новоразкрития Дом за възрастни хора са назначени 20 души. По думите на кмета това е постижение, защото по време на най-тежката криза не само, че не е имало съкращения в община Трън, а е осигурена заетост.

През  тази година са  назначени около 50 човека по програмите за личен асистент и домашен  помощник. Други 20 лица ще се сдобият с нови работни места в Центъра за обществена подкрепа, които предстои да бъде открит в сградата на старата гимназия. Той ще заработи от 1 май. Основата му дейност ще бъде подпомагане и работа с деца, отпаднали от училище и техните родители, обяснява кметът  Николов.

Община Трън има още един подобен спечелен проект - „Щастливо детство". По него също ще бъдат назначени около 20 лица.

Градоначалникът конкретизира, че общината е основният работодател в Трънско.

Доскоро е имало 2 големи предприятия - „Трънска Банкя", което изпитва сериозни финансови затруднения и Завод за водопроводни и канализационни тръби, който обаче е фалирал.

„Единствено от общината се опитваме, макар и чрез временна заетост да осигурим работа на хората от региона", посочи Николов.