Loading

Патриархът, президентът и премиерът поздравиха Трън за празника

Негово светейшество българският патриарх Максим, президентът Георги Първанов и министър-председателят Бойко Борисов поздравиха Трън за празника.

В приветствения адрес на премиера се изразяваха неговите съжаления, че поети от по-рано ангажименти не са му позволили да уважи поканата.

Поздравления бяха изпратили и вицепремиерът Цветан Цветанов и министърът по управление на европейските средства Томислав Дончев. Да споделят празничната емоция на трънчани дойдоха народните представители Ирена Соколова и Петър Петров, зам. областните управители на Перник Георги Шарлачки и Радослав Йорданов, кметът на Земен Димитър Сотиров и зам. кметът на Перник Иван Джегалски, който предаде поздравите на кметицата на Перник Росица Янакиева. Тук бяха и мнага шефове на регионални държавни служби. Дошли бяха и много трънчани, които сега не живеят в своя роден край.

Тържественото откриване започна с молитва за благослов, отслужена от протосингела на Софийската света Митрополия архимандрит Григорий в съслужие с местия свещеник от. Петър и йеромонах Никанор.

След приветствията кметът Станислав Николов връчи отличията за обявяване на именития грънчар Петър Гигов за почетен гражданин на Трън на неговия племеник Александър Кожухаров. „Преди да стане почетен гражданин на Трън, Петър Гигов беше вече гражданин на света", заяви в отговор Кожухаров.

През цялото време над площада валя благодатен дъжд, но това не попречи да се извият хора под съпровода на оркестъра от Перник „Наслада". Според поверието, ако има дъжд на Петковден е знак за топла и мека зима ... и за късмет за Трън.

През първият ден от празниците в пограничния град бяха открити художествена изложба живопис и керамика от летен частен пленер, проведен в Трънско. Открит беше и Историческия музей на Трън. Сутринта в старинния храм "Св. Петка" имаше празнична света Литургия.

За гостите имаше коктейл. Гвоздеят на програмата беше Духов оркестър от Сурдулица, пратен от кмета на сръбкия град като подарък на колегата му в Трън.

Днес и утре празникът продължава. Центърът на Трън е обновен и празничен, а усмивките греят по всички лица - и на малките, и на големите.