Loading

Празнично богослужение и молебен на Петковден в Трън

С благолепна богослужба в храм „Св. Петка" започна денят на преподобна Параскева-Петка за жителите на гр. Трън. Преподобна Параскева, наричана още Петка Търновска или Българска (св. Патриарх Евтимий е превел името Параскева на български - Петка, от ден петък), е почитана като покровителка на града. Затова в деня, в който Православната ни църква я почита, се организира общоградско тържество.

Тази година с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничната св. Литургия бе отслужена от Негово Високопреподобие архимандрит Григорий. В съслужение със софийския протосингел в богослужбата взеха участие архиерейският наместник на Трънска духовна околия - протойерей Дамян Делов, йеромонах Никанор от Гигинския манастир, протойерей Кирил Дидов - предстоятел на столичния храм „Св. апостоли Петър и Павел", свещеник Петър Христев от местното духовенство, свещеник Бисер Костадинов и дякон Петър Симеонов от София.

Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени от група софийски семинаристи, дирижирани от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия, и ръководени от г-н Васил Танев, възпитател в духовното ни школо. Десетките трънчани, дошли да се помолят на светицата в църквата, внимателно слушаха църковните песнопения и с голяма духовна радост участваха в богослужбата.

От рано сутринта кметът на града г-н Станислав Николов и част от общинското ръководство дойдоха в храма и взеха молитвено участие в богослужението.

В края на св. Литургия архимандрит Григорий поздрави жителите на Трън с техния празник и им припомни житието, подвизите и чудесата, извършени от преподобна Петка. След като освети приношенията донесени в нейна чест, протосингелът заедно с духовенството и миряни се отправиха в литийно шествие към пещерата, намираща се на близък хълм. Има предание, че в нея е пребивавала св. Петка. Там бе поставена икона на светицата, специално изрисувана за празника и бе извършен празничен водосвет.

Преданието разказва, че св. Петка се е подвизавала в пещерата и местните жители се обръщали към преподобната за духовна подкрепа. Веднъж разбойници се опитали да я нападнат, но тя разбрала това и през дупка в пещерата успяла да избяга. Когато пристигнали, нападателите видели само една ухаеща погача край огнището. Един от тях посегнал да я вземе, но тя веднага се вкаменила. Тази каменна погача стои и до днес в пещерата и на празника на св. Петка жените приготвят подобен хляб, който раздават за здраве и благословение.

След духовното тържество бе раздаден корбан, подготвен от кмета на града и дарители.

С молебен за здраве и благополучие на трънчани започна празничният концерт на градския площад. Архимандрит Григорий преподаде на трънчани патриаршеския благослов на Негово Светейшество и пожела на всички, които живеят в този красив край на Софийска епархия, благополучие и Божията закрила от всякакви беди и злощастия. На градското тържество присъстваха депутати, зам.-областни управители и кметове, а в празничния концерт участваха и гости от гр. Сурдулица, Сърбия.

В Трънска духовна околия има най-малко свещенослужители в сравнение с всички духовни околии на Софийска епархия. От дълги години няма свещеници, които да желаят да се посветят на служба Богу в този край. Големите църкви, множеството манастири и параклиси говорят за църковен живот в миналото, който с течение на времето е занемарен и постепенно разрушен. Като много краища на България и този район е обезлюден и изпитва много трудности в социално отношение. Кметът на града г-н Станислав Николов полага огромни усилия да го възроди според възможностите си и да даде нов път на развитие за местното население. Впечатляващо е неговото добро отношение и желание за подпомагане дейността на Православната ни църква.

По негова инициатива се организира общо празнуване на религиозни празници (тържества след богослужението на Петковден и Великден), поддържане на параклиси и сформиране на неделно училище за децата. От няколко години в общината има предоставено място, където децата се събират и провеждат занимания по православно вероучение. Техни преподаватели са богословът Васил Танев, възпитател в Софийската духовна семинария, и Благовест Борисов, преподавател в духовното ни училище.

Кметът е готов да съдейства за въвеждането на предмет „Религия - Православие" в местното училище (в гр. Трън има едно средно образователно училище с 370 ученици), но е необходимо да се намерят преподаватели за него.