Loading

Председателят на НС на БСП Михаил Миков бе гост на тържеството, посветено на 95-годишнината от рождението на Денчо Знеполски

В словото си Миков определи командира на Трънския партизански отряд като пример за служене на един идеал.

„Животът на Денчо Знеполски е пример за себеотдаденост, скромност, честност, отсъствие на всякакъв индивидуализъм, за да може въпреки всичко, което се е случило в твоя живот, ти да продължаваш да служиш на социалистческия идеал“,  каза още председателят на БСП . Той призова  близките на Знеполски да бъдат горди с това, че са наследници на човек, чието име остава записано със златни букви в историята на Българската социалистическа партия и антифашистката борба. „Въпреки трудностите, въпреки двете смъртни присъди преди 9 септември и репресиите през 1952 г. Денчо Знеполски остана верен на идеята и на партията”, добави Миков.

За да почетат паметта на самоотвержения боец, присъстваха още председателят на Областния съвет на БСП Ненко Темелков, представители на областния и общинския съвет на БСП-Перник, представители на Българския антифашистки съюз и Съюза на ветераните от войните на България, съпругата, децата и внуците на генерал Знеполски, както и множество граждани.

Председателят на общинския съвет на БСП-Перник Ненко Темелков определи ген. Знеполски като човек, отдаден на социалната справедливост, с изключително високо чувство за свобода и равенство между хората. „Фашизмът не си е отишъл. Ситуацията в Украйна го доказва. Като че ли историята се повтаря и аз не виждам разлика между запалената от фашистите къща на Денчо Знеполски и запалените училища в Украйна. За това особено важно е да ценим, да помним и да не забравяме онова, което, хора като Денчо Знеполски направиха, отдавайки живота си в борбата срещу фашизма“, каза още Темелков. Темелков припомни, че като началник щаб на отряда Денчо Знеполски е бил човекът, който е поддържал връзка с английската мисия на майор Франк Томпсън и благодарение на неговия доклад на Парижката мирна конференция България не губи територии след войната.

Пламенна реч за живота и делото на Денчо Знеполски произнесоха още доц. Пинкас, член на Съюза на ветераните от войните на България, както и полк. Христо Евтимов от името на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Юбилейни медали от председателя на социалистите за приноса си в борбата срещу фашизма получиха съпругата на  ген. Знеполски – Мария Знеполска, ветераните от Тръския партизански отряд Борис Гюров, Кръстьо Джерманов, Георги Дрехарски и ветеранът от Радомирския партизански отряд Милко Попов.

На мястото на родната му къща в с. Ярловци, запалена и изгорена от фашистите, бе открита паметна плоча на ген. Денчо Знепоски, пред която бяха поднесени цветя и венци от името на ръководството на БСП.

След честването Михаил Миков посети традиционния събор в с. Мещица, където се провежда детски фолклорен конкурс и на който БСП дава индивидуална награда на един от участниците.

 

 

 

 

mirogled.com