Loading

Районна прокуратура – Перник внесе обвинителен акт срещу Станислав Николов – кмет на Община Трън

Днес Районна прокуратура – Перник внесе обвинителен акт срещу Станислав Николов – кмет на Община Трън, за това, че на 13.11.2015 г. в гр.Трън, в зоната на  кръстовище  пред училищния двор на СОУ “Гео Милев“, при управляване на  лек автомобил марка „Фолксваген“, модел „Туарег“  е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил  тежка телесна повреда на 6 годишно дете

На 13.11.2015г., около 07.45 часа, Станислав Николов е управлявал л.а.“Фолксваген Туарег”, движейки се по ул.“В.Стоянов“ в посока към СОУ „Гео Милев“- гр.Трън. Върху задната броня на лекия  автомобил имало монтиран ролбар, изработен от две успоредни тръби. Достигайки близо до сградата на училището, Николов преминал край монтиран в дясната част на улицата пътен знак  А 19 «Деца», отклонил се вляво и спрял в зоната на кръстовище, образувано между ул.“В.Стоянов“ и ул.“Петко Д.Петков“. Там изчакал слизането на своя син, след което продължил по улица „Петко Д.Петков“ в посока сградата на Районен съд – Трън.  По това време по описаната улица, но в обратна посока, се движел училищен автобус. Шофьорът на автобуса счел, че автомобила на обвиняемия пречи на влизането му в училищния двор и спрял . В  този момент 6-годишното дете  предприело пресичане на ул.“Петко Д.Петков“, минавайки на около 2 метра зад училищния автобус. Станислав Николов вече се движел със скорост от 25 км/ч, което му попречило да възприеме своевременно детето и го е блъснал с лявата задна странична част на лекият автомобил -  точно в областта на монтирания ролбар. 

Разследването на РП – Перник е установило, че Станислав Николов не е изпълнил задължението си като водач на  пътно превозно средство да  бъде   внимателен и  предпазлив към пешеходците, особено към децата, както и задължението си  при приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът на пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост - и да спре.

Автотехническата експертиза е установила, че в зона на действие на пътния знак „А-19 – Деца“, Николов се е движел със скорост 25 км. в час, която не му е позволила при внезапната поява на 6 годишното дете да спре автомобила преди да настъпи ударът с него.

На пострадалото дете е причинена загуба на слезка/ тежка телесна повреда/, както и множество средни телесни повреди.

Станислав Николов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Първоначално разследването се е ръководело от Районна прокуратура Трън. По повод множество публикации в медиите за необективност в действията на разследващите органи, главният прокурор Сотир Цацаров се запозна с материалите по досъдебното производство и разпореди разследването по делото да се проведе  в район, различен от района на Районна прокуратура – Трън.  За да се избегне каквото и да е съмнение в обективността и безпристрастността на разследването, предвид обстоятелството, че водач на автомобила е кметът на Община Трън, главният прокурор разпореди ръководството и надзора върху това разследване да се осъществява от Районна прокуратура – Перник.   

Предстои Районен съд - Трън да насрочи разглеждането на делото.

източник: prb.bg