Loading

С премиерата на „Ромео и Жулиета“ в град Трън бяха поставени основите на Трънския алтернативен театър

Пърформънсът е резултат от съвместната работа на децата от пограничния край и студентите от театър лаборатория „Алма Алтер“. Културната проява е по проекта „Летен театър в Трън“.

Официални гости на премиерата бяха кметът на град Трън Станислава Алексиева и директорът на театър-лаборатория „Алма Алтер“  Николай Георгиев. От читалище „Гюрга Пинджурова“ благодариха за благородната инициатива на Университетския театър. Георгиев пък не пропусна да отбележи, че премиерата не е финал, а едно ново начало и поставя основите на  Трънския алтернативен театър.

 

Интерпретирайки сюжета на „Ромео и Жулиета“ трупата на Трънския алтернативен театър тръгна по пътя на театъра на фрагмента, отказа се от сюжета на Шекспировата пиеса и изгради един Бекетов свят на деца-маргинали, които не могат да живеят в обувките си. Поставени в ситуацията на враждуващите Монтеки и Капулети, те нееднократно се питаха „Ами сега?“, за да намерят своя собствен ход в тази игра за възрастни „Сега от края“.

Проектът се реализира благодарение на театър-лаборатория „Алма Алтер“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, сдружение „Забелски глас“ и читалище „Гюрга Пинджурова.

 

 

 

източник:mirogled.com