Loading

село Бусинци

Бусинци е село в Западна България. Намира се в община Трън, област Перник

 

Отстои на 8 км южно от гр. Трън и на 54 км северозападно от гр. Перник. Столицата София е на 83 км източно.

 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. До селото има целогодишен достъп по асфалтов път.

 

Намира се в планински регион, а надморската му височина е 890 м. Климатът има ясно изразени четири сезона - наблюдава се топло, но не горещо лято, докато зимата е много студена. Пролетта е хладна и с много валежи, настъпва към края на март и началото на април, а есента е по-топла.  

 

Постоянното население на селото е около 60 души. Тук работят църква, кръчма, в която се продават и хранителни стоки, и кметство. Най-близките лекари, зъболекари, болница, детска градина и училище работят в гр. Трън. 

  В Бусинци има „Музейна сбирка на бусинската керамика", която е открита още през 1982 г.,  редом с изложбените зали има работни ателиета и малка хотелска част

Сега в музея се съхраняват над 1300 предмета (стомни, делви, чаши, паници, гювечи, гърнета и др., общо около стотина форми) на над 1000 майстори от селото и околността. Само в музея могат да се видят т. нар. оканичета - ритуални малки стомни за вино и ракия, както и крондира - уникална стомна с дупка по средата. Тук се пази и повече от 100-годишна пещ, на която е работил добилият световна слава майстор Петър. 

 

Недалеч са и живописното ждрело на р. Ерма, връх Руй, скалната църква "Св. Петка", Трънският манастир и Врабчанският водопад. Наличието на много диви животни в горите около селото предоставя на любителите на лова чудесна възможност. Хората, които предпочитат риболова пък може да се разходят до язовирите Ярловци и Лилянци.

 

Красивата природа и спокойната атмосфера допълват шансовете на село Бусинци да се развие като притегателно средище за туризъм и отдих. 

 

Източници: http://tran.ipernik.com http://www.bgizlet.com  http://businci.selo.bg