Loading

село Горочевци

Село Горочевци се намира на 20 км. от гр.Трън, на 990 м. надморска височина, на 2.5 км. под най-високия връх на Еловишката планина - в.Плоча /1329м./, в подножието на нейните върхове Голяма и Малка Куровица и директно срещу връх Попова шапка. Климатът е умерено континентален - характерен със студена зима и прохладно лято.

В селото има водопровод, телефони, електричество. Основните занимяния на жителите на селото са животновъдство, пчеларство, земеделие, горско стопанство и лова. През 2006 год. Канадската компания "Мартен"е потвърдила наличието на злато в района. В селото ловният туризъм е традиционен, а от 90-те години има и еко туризъм. В селото има и два семейни хотела. Освен това собствениците на хотел "Ивановата къща" държат в центъра на селото 110 годишната механа "Дюкань", в която се предлагат домашно приготвени ястия и се организират и семейни тържества. В селото е останал да работи и селският магазин. Повечето от имотите в селото вече са разпродадени на очаровани от природата, тишината и непокътнатата красота на това място различни граждани, предимно от София.

Селото се слави и със своите културни и природни забележителности. Най-значима е голямата възрожденска църква"Свети Илия" при входа на селото, на няколкостотин метра южно от пътя. Над двора й са открити останки от стени на тракийско светилище от ломен камък и мотив на плочка на богинята Хера с надпис на гръцки език. В селото има и параклис "Света Петка", който има лечебен извор. А няколко километра преди входа на селото се намира и параклиса "Св.Богородица", който също се слави с чудотворната си вода.

Всяка година при този параклис се провежда голям събор. А основният събор на селото се провежда първата събота на месец август в центъра на селото, където се събират различни поколения на бивши и настоящи жители на селото. По планинските склонове преобладава богата дървесна растителност. Има изобилие от горски плодове като диви ягоди, малини, къпини, боровинки, шипки, глог и мн.други. Животинският свят поради непокътнатата природа е съхранил многообразието на европейската фауна. Срещат се елени, сърни, диви свине, зайци, лисици, вълци и дори мечки. Има и много хищни птици.

източник:selo.bg