Loading

село Костуринци

Костуринци е село в Западна България. То се намира в община Трън, Област Перник.

 

Отстои на около 80 км от София, на около 15 км югозападно от гр. Перник и 13 км югоизточно от гр. Трън. Костуринци се намира в планински район, в близост до западната граница на България. В близост до селото минава река Ерма.

 

Населението наброява около 35 души.

 

Климатът в района има силно изразени четири сезона - наблюдава се топло, но не и горещо лято, докато зимата е много студена. Пролетта е хладна и с много валежи, настъпва към края на март и началото на април, а есента е по-топла.

 

В селото има изградени електропреносна и водоснабдителна системи, обхват имат всички мобилни оператори. Тук функционират църква, община, хранителен магазин и кръчма. Най-близко разположените учебни и медицински заведения се намират в гр. Трън. Основният поминък на местното население е животновъдство и земеделие.

 

 

Природни и културни забележителности

 

В центъра на селото има паметник на загиналите във войните жители на селото.

 

Лешниковска планина се намира в близост до селото, а най-високата й точка е връх Златарица (1086 м). Планината е предпочитано място за излети от посетителите на района.

 

В района на Перник се намира най-дългата пещера в България - Духлата. До момента са проучени само 15 км от нея и са открити повече от 50 зали с площ над 50 кв. км всяка.

 

Използвани източници  bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.com,