Loading

Село Лялинци и планина Любаш

Китното село Лялинци се намира в уширението на Лялинската река между планините Стража и Любаш. Надморската му височина е 920 метра и е разположено на 16 км югоизточно от град Трън. Селото се разполага по североизточните склонове на Любаш и югоизточните на Големи връх от Стража планина и местностите на изток от тях до р. Ябланица.

Културни и природни забележителности

В центъра на село Лялинци се намира средновековната черква Св. Никола. Първоначално е била построена в местността Своге, на западния склон на Любаш, на около 1 км от селото. През късното средновековие е пренесена камък по камък в центъра на селото. По време на турското робство тя е била зарита под земята, за да бъде запазена и е възстановена през 1870 г.

В селото всяка година през август се провежда църковен курбан. А в началото на лятото се провежда и събора на селото.

Планина Любаш

Любаш планина е част от Руйско-Верилската планинска редица заедно с планините Руй, Китка, Чарчалат, Ездимирска, Стража, Черна гора, Голо бърдо и Верила.

Любаш е малка и уединена планина със значителна височина. Намира се южно от село Лялинци. Простира се между долините на Лялинска река от север и изток, Ябланица от юг и Клисура от запад. Най-високият и връх е Любаш (Момин двор) - 1398 м. На югоизток от него се редят няколко височини приели имената на съседните села: Ребърска могила - 1204 м., Изворска могила - 1022 м. и Садовишка могила - 906 м. Планината се откроява рязко от околността със своята заоблена, гола и скалиста снага.

Високите части на планината са безводни, но от ниските склонове извират Лялинската река и няколко други потока, от които се образува р. Ябланица. Югозападно от Любаш води началото си р. Светля, която е десен приток на р. Струма. Планината е залесена по южните и западни склонове с букова гора, а в полите и има пасища и ливади.