Loading

село Парамун

Село Парамун е разположено в планински район, намиращо се на 14 км от Трън и на 66 км от София. Зад него има голям скалист масив, наречен от местното население Парамунска чука. Това е най-красивата природна забележителност. Под чуката има махала,която също се води към селото. Близо до нея тече река Ябланица. До селото се стига по асфалтов път - 2 километра, който се отбива от главния път Брезник-Трън. Районът е екологично чист и запазен. Никога не е имало каквато и да е промишленост. Основни селскостопански култури са: картофи, лук, чушки, боб, царевица, тикви. Отглеждат се овце, кози и крави, но броят им силно е намалял, поради това, че са останали малко хора.

История 

От време оно се разказва следната история: От другата страна на пътя се намирало село Парамун. Там имало един манастир, който бил посещаван и ограбван от турски башибозуци. Когато един ден турци отново дошли, монасите там решили да ги ограбят и убият, тъй като разбрали че носят много пари за своя господар. Те били придружавани от едно куче, което монасите решили да пощадят. Труповете хвърлили в торта за да се разградят по - бързо, а кучето легнало отгоре. Когато господаря забелязал, че парите не идват тръгнал д ги търси. Тук турци, там турци - няма турци. Стигнал до манастира. Там видял кучето, което предано лежало върху торта. Когато попитали "защо кучето лежи там?" и когато разровили видели дрехите на убитите, подгонили парамунчани нагоре по тамошната чука. Те обаче решили че от другата страна на чуката ще са в безопасност и така и станало. Старото село било унищожено, а новото дало начало на много деца, повечето от които не са живи или не знаят историята.

СТАРИ ПАРАМУНСКИ РОДОВЕ:

1.Богданови 2.Бандрини 3.Калъмови 4.Тончини 5.Гораничови 6.Крилини 7.Алашугини 8.Топузлиини 9.Зариини 10.Пашкини 11.Неворкови 12.Желязкови 13.Йосини 14.Влашини 15.Мутавджиини 16.Палилулци 17.Боини 18.Пръстенови 19.Филипови