Loading

село Рани луг

Рани луг е село в Западна България. Намира се в община Трън, област Перник.

 

Отстои на 15 км западно от гр. Трън и на 61 км северозападно от гр. Перник. Границата със Сърбия е едва на пет километра югозападно в близост до село Слишовци. Столицата София е на 86 км източно.

 

Намира се в планински район, в полите на планината Рудини, която е част от Руйския масив. Надморската му височина достига 824 м. Климатът има ясно изразени четири сезона - наблюдава се топло, но не горещо лято, докато зимата е много студена. Пролетта е хладна и с много валежи, настъпва към края на март и началото на април, а есента е по-топла. 

 

Постоянното население на селото е около 28 души. Електрифицирано и водоснабдено е. Автобусен транспорт го свързва с общинския център. Мобилните оператори имат частично покритие.

 

Най-близките лекари, зъболекари, болница, детска градина и училище работят в гр. Трън.

 

В с. Рани луг има късносредновековна църква "Свети Николай", датираща от 17. век. Реставрирана е частично, като е променена архитектурно през 80-те години на 20-ти век. Стените на средновековния храм са от ломен камък с хоросанова спойка. Интерес представлява полукръглата ѝ пристройка, която е застъпена само в трънските и брезнишките църкви от епохата на Възраждането и е дървена.

 

Сред забележителностите в района са живописното ждрело на р. Ермавръх Руйскалната църква "Св. Петка", Трънският манастир и Врабчанският водопад.

 

Източници: http://bg.wikipedia.org