Loading

село Зелениград

Зелениград е село в Западна България. Намира се в община Трън, област Перник

 

Отстои на 10 км западно от гр. Трън и на 56 км северозападно от гр. Перник. Столицата София е на 81 км югоизточно.

 

Разположено е в планински район в Руйския масив, на брега на р. Ерма, а надморската му височина е 888 м. Климатът има ясно изразени четири сезона - наблюдава се топло, но не горещо лято, докато зимата е много студена. Пролетта е хладна и с много валежи, настъпва към края на март и началото на април, а есента е по-топла.  

 

Постоянното население на селото наброява около 111 души. Самото село е разделено на три махали: Прудище, Гремаге и Странска махала.

 

Най-близките лекари, зъболекари, болница, детска градина и училище работят в гр. Трън.

 

Изграден е православен храм "Св. Никола".

 

В землището на селото се срещат редки видове птици като мърдогузица и сивогуша завирушка. Природата е изключително живописна - с красиви скали и образувание, образувани от реката.

 

Било е населявано от Тракийско време, следи има от Римско и Остготско присъствие, като в Археологическия музей в София могат да бъдат видени намерени тук керамика, капители, колони, стели, надгробни плочи, бронзoви чаши, метален пояс, сребърна торква, гривни, фибули и монети.

 

Сред забележителностите в района са живописното ждрело на р. Ермавръх Руйскалната църква "Св. Петка", Трънският манастир и Врабчанският водопад.

 

Източници: http://bg.wikipedia.org