Loading

Сензационно погребение в двевен некропол край Трън откриха преди броени дни археолози.

Финансираните от общината разкопки приключиха с изненадващи разкрития. След 9-годищно прекъсване, това лято екипът "Агрианика", с научен ръководител Василка Паунова - археолог в Регионален исторически музей - Перник, се зае да спаси от ограбване и пълно унищожение един от най-интересните антични обекти в района, вандалски разкопаван от иманяри през последните десетилетия, пише "Градски вестник". Средствата за спасяването и проучването на богатото културно-историческо наследство бяха осигурени от Община Трън и кмета Станислав Николов, независимо от финансовите затруднения.

Обект на проучване в рамките на 40 дни беше старинен некропол от периода ІV-V век, разположен върху билото на най-високата могила в Трънско. На 10 м височина над околния терен и на площ от 120 квадратни метра археолозите изследваха 50-тина скелети на жени, деца и мъже, най-вероятно членове на древна фамилия. Според християнския обичай те са били положени в изпънато положение по гръб, с глава на запад и крака на изток. Съпровождащите дарове са бронзова монета и накити от сребро, бронз, кост и стъкло. Липсват оръжия. Намерен е гроб на майка с деца, а откритите предмети разкриват и рядко срещана информация за дизайна на женските дрехи и за украшенията от този период. Археолозите предполагат, че погребенията са от трагичен период, в който най-вероятно епидемия масово е покосила част от местното население.

Разчиствайки древните човешки останки, археолозите остават озадачени от един необичаен факт. В южната периферия на некропола попадат на плитко вкопани гробни ями от V в., в които сравнително млади мъртъвците са погребани по двойки. Ориентацията на скелетите им, запад-изток, безспорно ги определя като християни. Те са били обезглавени и положени в гробовете в изпънато положение, но по корем, а главите им са поставени между коленете или стъпалата.

До този момент подобна археологическа ситуация не е откривана на територията на България. Обичаят да се погребва човек с лице към земята е много древен и показва неуважението към покойния, който е имал сериозни прегрешения към живите, обясняват специалистите.

Първоначалните хипотези на археолозите са, че обезглавените и положени по корем мъртъвци са били прелюбодейци, вещери или езичници, отметнали се от християнската вяра. Погребването им редом до останалите членове на техния род изключва тезите, че те са били убийци или военнопленници.

Археологическите проучвания на екип "Агрианика" ще продължат и през следващата година. Започна реставрацията на откритите предмети и те ще бъдат представени в изложба, която без съмнение ще предизвика голям посетителски интерес.

източник:zapernik.com