Loading

Старите училищни сгради в Трънско интересни за "Стандарт"

В поредица от публикации ежедневникът "Стандарт" се занимава с продажбите на старите училищни сгради в Трънско и техните купувачи:

Шотландци изкупуват Трън

Училища на кило изкупуват шотландци край границата със Сърбия. Те вече платили в брой сградите в трънските села Ерул и Декьовци.
Чужденците обяснили, че искат да въртят туризъм край браздата, разкри кметът на общината Станислав Николов.
Местните вече си припомнят легенди, с които да се рекламират пред света.

Прочети още... и следва

 

Шотландски бойци изкупуват Трън
Превръщат селските школа в модерни хотели - 25 март 2011 (петък)

Шотландци купуват училища на кило край границата със Сърбия. Чуждата фирма вече броила кеш пара за школата в трънските села Ерул и Декьовци, след като ги спечели на търг. Сега искала да вземе и бунгалата в Слишовци. Шотландците обяснили, че искат да въртят туристически бизнес край браздата, каза кметът на общината Станислав Николов. В Трънско вече има екопътека, която свързва пограничния район със сръбското Петачинци. Училищата са евтини за туристически база, като цената им варира от 20 до 50 бона. Сградите отдавна са затворени и има доста работа по ремонтите, но класните стаи са подходящи за хотелски помещения.
Нека дойдат туристите, чакаме новите собственици да доведат и гости от Европа, та да видят колко е красиво при нас, потриват ръце старците в Ерул. Селото е едно от уникалните в региона, а легендите, които местните разказват, са достойни за бестселъри. Хората вече кроят планове как ще отворят и кафенета в дворовете си, а бабите събират европейски рецепти, с които да поглезят гостите си.
Около 50 школа са работили преди години в Трънско. Били са държавна собственост, но след това са прехвърлени към активите на общината. 40 от тях вече са продадени. Търговете вървят при голям интерес от 5-6 години. Има и пернишки фирми, които взимат сградите за цехове, тъй-като наемите в областния център са доста солени.
Анна ГЕОРГИЕВА