Loading

Столицата на киселото мляко празнува

Трънско е дало на света откривателя на магията на уникалната българска безценна по качества храна. През 1905 г.роденият в трънското село Студен извор  д-р Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко.  Първоначално той описва млечнокиселата пръчица като „Бацил А“. По-късно микроорганизмът е наречен „Лактобацилус булгарикус“, в чест на родината на неговия първооткривател.

Гости на празника на киселото мляко в Трън бяха посланикът на Япония Н. Пр.  Ито, Петър Петров – депутат от ГЕРБ, Любомила Станиславова – народен представител на област Видин, Георги Шарлачки- зам.областен на област Перник, д-р Вяра Церовска – управител на МБАЛ „Р. Ангелова” гр. Перник и общински председател на ГЕРБ в Перник.
 
В Дома на пенсионера се проведе конкурс за домашно подквасено мляко в  4 категории – овче, козе, краве и смесено. Имаше и баници, трънски зелник, тутманик, които са отлична гарнитура на домашно подквасеното мляко, което ще бъде показано.
 
Конкурс за домашно приготвено кисело мляко.
Жури от Научния  център на „ЕлБи Булгарикум” :
Председател –  Здравко Николов И членове: Жечко  Димитров и Живка Атанасова
Класиране:
Категория Овче мляко – Стамен Цветков от гр. Трън и Радко Стоичков от с.Бутроинци
Категория Краве  мляко – Роска Григорова –  с.Радово
Категория Козе мляко – Евгения Димитрова  – с. Ломница
 

Победителите  в конкурса получиха като награда кошница с млечни произведения от  „ЕлБи Булгарикум” и сувенири от  фондация „Д-р Стамен Григоров”.

Повече подробности и снимки: http://www.ipernik.com/novini/obshtina/trn/trn-stolica-i-na-kiseloto-mlyako-snimki