Loading

Три заплати за Трънския манастир дари кметът Станислав Николов

Кметът на Трън Станислав Николов дари 3000 лв., спестени от заплати, за възстановяване на манастира "Св. Архангел Михаил" в града. Управникът се отказа да получава месечно възнаграждение още през пролетта, когато заради кризата бе наложено на подчинените му да излизат по 3 дни месечно в неплатен отпуск. "Не мога да си позволя да получавам заплата на това време, когато е пълно с безработни мои съграждани. А колегите ми свързват едва двата края", каза пред "Труд" Николов. Той се препитава като производител на картофи.

"Около 60 хил. лв. ще бъдат необходими за възстановяне, ремонт на покрива и на пътя до храма", поясни той. За реставрация на стенописите и рехабилитация на храма трябват поне още 1 млн. лв. Очаква се ремонтът да започне през пролетта на 2011 г.

Манастирът е строен през XIV в. и е паметник на културата с национално значение. Светият синод обаче няма пари за ремонт, а в същото време няма и право да го прехвърли като собственост на общината. Това пък връзва ръцете на кметството да кандидатства по европейска програма. Затова била обявена дарителска сметка за реставрацията на светинята.

Албена Борисова - Труд - 29.12.2010