Loading

Трън празнува на Петковден!

Скалният параклис, посветен на света Петка е едно от най-посещаваните места в Трън. Постоянно идват туристи и вярващи с молитва към светицата.

Сега тук ги посреща над 70- годишният бай Милчо Витомиров. Той се грижи доброволно за параклиса и с охота разказва преданието за светицата на всеки гост. Преди това правеше неговата съпруга Спаска, но откакто тя се представи пред Господа, я отменят бай Милчо и леля Гина, разказвала трънската история на светата Петка даже по телевизора.

В Трънско вярват, че светицата е била из този край, подгонена заради вярата си. Тя се криела в пещерата, където днес е параклиса. Един ден светата Петка запалила огън и замесила и опекла питка. Мирисът на пресен хляб изпълнил пещерния й дом, но дим не излизал заради тайния отдушник в скалата. Петка благодарила горещо на Бога за вечерята, с която я е дарил, отчупила парченце от питката и започнала да яде. В това време преследвачите й, от които бягала много години, нахлули в пещерата.
Светицата прибрала набързо комата, който била наченала, в бохчата с брашно, неин постоянен спътник, и изчезнала в скалата, където се губел димът от огнището. Не след дълго преследвачите открили прясноопечената питка и посегнали да си отчупят. Внезапно хлябът натежал в ръцете им и се превърнал в камък.

Сега в параклиса е каменната питка, оцеляла по чудо до днес. В скалата може да се видят и отпечатъци от дланта и от краката на светицата. А върху скалата чудодейно изплува и образът на светицата и не е трудно даже за невярващи да го различат.

От естествените стени на параклиса се стичат малки капки вода, за които казват, че са сълзите на света Петка. Те имат лечебна сила. Бай Милчо ги събира и ги дарява на посетителите.

В годините на комунизма мястото е ползвано като обор за кози. Параклисът е възстановен от местни жители със собствени средства в периода 1990-1994 година.

Местните хора разказват, че от векове датира традицията на Петковден (14 октомври) да се прави събор-курбан и в чест на светицата се меси пита като нейната. И сега жените от махалата го правят.

Кметът на община Трън Станислав Николов проявява постоянна грижа за параклиса. Неговота намерение за осъвременяване на пространството около святото място вече се осъществява. Идеята му да се направи художествено осветление по скалата и на Кръста на върха е включена в проект. Със средства на общината са се заели да се ремонтират стъпалата до параклиса и да се преасфалтира паркинга.

Източник: http://ipernik.com/novini/11687.html