Loading

Трънското село Докьовци днес празнува храмовия празник „Успение Богородично“

Под сенките на просторния двор пред черквата стотина местни и гости бяха подредили маси в гозби и напитки. Освен за храмовия празник докьовчани бяха дошли и да почетат най-възрастния жител Добрен Михов. През май той е навършил 100 години, но все още е много жизнен и младолик за годините си. Заради вековния си юбилей дядо Добрен решил да почерпи селото с курбан за храмовия празник. Цял казан бе сварил готвач специалист от агнето, дарено от столетника, имаше и дробсърма, а курбанът благослови отец Димитър от Земен. С домашна ракия, сварена лично от дядо Добрен почерпиха близките му всички дошли на празника.
Заедно с дъщеря си Славка, зетя и роднини дядо Добрен посрещаше съселяните и им пожелаваше приятно прекарване. Близо стотина души бяха дошли да почетат празника, а постоянно живеещите в Докьовци са само 26. На масите имаше всичко- от салатите до печеното и ракийка, варена от плодовете на трънско, от витата баница до сладкишите. А най-важното бе, че имаше много настроение.
„Доживях до 100 години като от всичко вземах умерено, а вечер си лягам без претенции към друг човек. Още като дете отидох от село в града и от чирак стигнах до бригадир строител“, разказа дядо Добрен.
Дъщеря му Славка пък сподели, че все още всеки ден той си купува вестник и чете, интересува се не само от нашите новини, но и от това какво става по света. До миналата година е работел и в градината, но сега вече си почива. Гордее се, че като строител е работил на изграждането на Силнотоковия завод „Васил Коларов“, на паметника на Съветската армия, , на спортната палата. И на много жилищни и административни сгради в столицата.
За целия си трудов път Добрен е събрал дом в София, там заедно със съпругата си Даца, починала преди Коледа на 97 години, отгледали дъщеря, внук и трима правнуци. И всичките са с професии, Славка е счетоводител, внукът Иво работи в Германия в банкова институция, там са и правнуците.
Племенникът му Димитър Момчилов разказа, че родът им е от дълголетници дядо Добрен е имал още трима братя Богдан, Серафим и Герасим и три сестри Елена, Аска и Люба. И неговият баща Серафим е доживял до 98 години.
Като на всеки празник и вчера се вдигнаха много наздравици за дълъг живот, за здраве, за успехи и да не де прекъсва родовата връзка. Съселяните подариха на столетника за юбилея подаръци, а той пожела на всички да доживеят до неговите години.
Само този, който не е усетил здравата връзка с корените няма да разбере трънчани. А те наистина са уникални и като дух, и като родова памет и като обич към родното място. Много от пенсиониралите се местни се връщат при корена, потягат старите къщи на предците, строят нови /нали са майстори строители/ и заживяват сред неповторимата природа на планините. Затова и в селото днес бяха дошли за празника отдавна отишли в градовете докьовчани.

 

източник:mirogled.com