Loading

Ветеринарен център ще бъде изграден в Трън

Той ще следи за разпространението на зоонози, както и да се повиши нивото на готовност за бързи реакции и съвместни мерки при разпространение на опасни заболявания сред животните и други заплахи за здравето в региона.  Центърът ще се изгражда по проекта за съвместна информационна система „Едно здраве” на Областната диеркция по безопасност на храните в Перник. Партнират й Ветеринарният институт в Ниш и Областните дирекции по безопасност на храните в София-област и в Кюстендил.

Центърът ще се намира във ветиринарната лечебница в Трън. Там ще се обучават специалисти от двете страни на границата.  Предвидено е да се изгради съвместна информационна система, която ще бъде позиционирана в пограничния град и да се увеличи капацитета на лабораториите в региона за ефективно наблюдение и изследване на ситуацията.

Изпълнението на дейностите по проекта ще започне от началото на 2014 г.Предстоят семинари и обучения в Ниш, Кюстендил и София-област. Ефектът при постигането на целите ще има отражение върху цялата хранителна верига.

 

източник:mirogled.com