Loading

Взрив на остър вирусен хепатит А в Трън

Заразата, която плъзна от една ромска фамилия и се предаваше от човек на човек главно чрез малчуганите е повалила 34-ма души за два месеца.
Заболяването е регистрирано през септември и октомври. 33-ма от пипналите жълтеницата са деца от ромски семейства на възраст от 5 до 19 години. 18 от тях посещават организирани колективи. 15 са ученици в местното СОУ “Гео Милев”, останалите три са от обединеното детско заведение “Ален мак”.
Всички заболели живеят при лоши битови и санитарно-хигиенни условия. Те нямат течаща вода, санитарни възли, както и централна канализация, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Перник.
Болните се лекуват стационарно в Инфекциозно отделение на пернишката многопрофилна болница “Рахила Ангелова”. При епидемиологичното проучване е установена епидемична връзка между случаите.
Освен в Трън хепатитно огнище има и в Перник. В периода от 22 до 28 октомври новооткритите случаи на жълтеница в региона са 16 срещу 9 за предходната седмица. От тях 11 са в Трън, петима от пациентите са от Перник.
От лечебницата в Перник съобщиха, че в момента заразно отделение е препълнено и за да настанят болните се наложило да бъде ангажирана допълнително още една стая.
Медиците съветват гражданите да поддържат висока лична хигиена и да мият ръцете си преди всяко ядене.

източник:градски вестник