Loading

За село Видрар

При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Видрар е доброволец в Македоно-одринското опълчение.

Митко Миланов Йорданов - Пашински е написал "История на село Видрар в Трънско краище", ISBN 978-954-612-050-2

Интересна история открихме в интернет за човек възстановил стара къща във Видрар. Ето и цялата история от http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=21953 

Преди години мой познат си прави къща с кал,глина и слама.Направил беше от греди скелета и покрива.Заковава дъски най-долу от двете страни на гредите,обърква кал,глина и слама и пълни просранството между тях.Заковава дъска отвън която захлупва около 1 см долната и е под наклон,а отвътре е над другата и е гладко,пак пълни и така цялата къща. Не съм ходил от поне 10 г ,нямам и връзка с него и незнам как е сега. Махала на село Видрар, между Трън и Земен.

 
На майка ми дядо и ,1890 г е построил къща долу с 60 см камък дувари,греди носещи други греди ,които са на 90 градуса ,пода на втория етаж е дюшеме,а стените за плетени клони от леска,измазани с кал,глина,слама и говежди фъшкии.1968 г.наковахме рабица,над нея бирени капачки обърнати навън с отвора и с варов разтвор я измазахме.Засега къщата е още здрава и се ползва от вуйчо. 
Има много подобни къщи ,въпросът е ,човек да приеме нещата и без никакви задълбочвания за новите материали и технологии да я полва. 

Това го писах в тема за къща с метална конструкция,ще добавя и още нещо. 
Ако гредите са открити и ги оставяш да се виждат, може с горело масло от мотор/използвано/ да намажеш гредите, служи за импрегнация и като се замаже около тях плета с варов разтвор,те остават тъмни и изпъкват добре,подчертават скелета на къщата.Ако плета е повреден ,подменяш с лескови клони или други пръчки растящи по гори, хората ги ползват за притки. В района на Вършец ги знаят като "свиняк". 

Ето и снимки на ремонт на къща 

http://orel.snimka.bg/architecture/remo ... 07.1032950