Loading

Истински кулинарни изкушения показани вчера на Фестивал на картофа в Трън.

Картофени панцероти с ементал, запечени картофи с билки, огретен, картофени бошета със синьо сирене, картофено роле със зеленчуци и кюфтета бяха само част от ястията, приготвени от домакините.
Производителите от Пернишки регион се събраха на поредния фестивал на картофа, който за пета година се провежда в Трън. На щандове бяха подредени различни сортове картофи, произведени от стопаните в региона.
В залата на културния дом през производителите бяха направени две презентации- едната за препарати за растителна защита и другата за опасностите от болестите по картофите.
Галина Павлова- началник отдел „Растителна защита“ съобщи, че с изключение на общините Радомир и Ковачевци, във всички останали има полета картофи, заразени с различни болести. Те вредят на зеленчука, но не са опасни за човека. Заразата може да се пренесе с обувки от работниците, които събират картофите от полето, чрез инвентар и още други начини. В Земенското село Пещара от инспекцията са наложили забрана за сеитба през следващата година на картофи, а кметът на общината Димитър Сотиров трябва да вземе мерки за ограничаване на болестта.

 

източник:mirogled.com

Картофени панцероти с

Картофени панцероти с ементал,огретен,картофени бошета със синьо сирене-е не върви за Трънско!За някой по изискан ресторант-да!Я спрете на площада в Трън Верчо от кв.Мурговица или Радко от Бутроинци и ги попитайте за какво става дума.