Loading

Трънският манастир „Св. Архангел Михаил" се нуждае от спешен ремонт

Трънският манастир "Свети Арахангел Михаил ", който е паметник на културата, е в много лошо състояние.Търсят се дарители за реставрирането му, съобщи в свой репортаж телевизия "Кракра".

Местният свещеник от. Петър Христов се е заел с благородната мисия да възстанови старата магерница със собствен и този на близките му труд

Дарения се приемат в църквата в Св. "Николай Чудотворец"в гр.Трън.

Единствената запазена сграда в манастира е църквата, построена през 1680г., но и тя системно става обект на посегателство от страна на иманяри. Има останки от стенописи и много интересен жертвен камък в олтара, който е от римско време.

Идеята на отец Петър Христов е да се изгради заслон, в който първоначално да нощуват работниците, извършващи реставраторските дейности, а по-късно и вярващите.

Предстои откриването  и на дарителска сметка от Община Трън, съобщи кметът Станислав Николов.

Трънският манастир е основан по време на Второто българско царство. През 14 век в него е имало около седемдесет монаси, които са избити от кърджалиите, а самата обител е изпепелена.

В периода на османското владичество манастирът е бил важен културен център в западните покрайнини, като в него е функционирало и килийно училище. Обителта е свързана и с националноосвободителните борби на българския народ в Трънския край.
В манастира е живял българинът Ефрем Белградски, който по-късно е провъзгласен за сръбски патриарх.

 

Напишете номера на

Напишете номера на дарителската сметка в банка ДСК гр. Трън. Не успях да я запиша от предаването по телевизията