Loading

ЗА ВЪРХОВЕТЕ НА НАУКАТА И ЗА ВЪРХОВЕТЕ НА ЧОВЕШКАТА НАГЛОСТ

Утре 03.08.2016 г. група наши съграждани водени от вечният човешки стремеж към познанието ще посетят гр.Панагюрище по покана на фирма, заявила инвеститорски интерес в община Трън. Този инвеститорски интерес се състои в добив на златна руда по открит способ с всичките последствия върху околната среда от това.

Целта на безплатната екскурзия е да се покажат постиженията на науката в минното дело и да се убедят хората, че няма нищо пагубно да се случи.В този ред на мисли, хронологично се сещам за следното.

Първо. Първоначално бяха срещи в тъй нареченият „информационен център", където представляващите инвеститора демонстрираха пълно невежество и некомпетентност, без да могат смислено да отговорят на никой от поставените им въпроси. Наблягаха само на това, че ще има работни места влизайки в собствено противоречие, твърдейки, че в трънският край няма квалифицирани работници и работа ще получат хора от други части на страната. 

Второ. В противоречие на някои законови изисквания, да не говорим за морала се организираха екскурзии с деца от гр.Трън, под надслов забележете - „От върховете на науката, към върховете на природата" до планина Руй. На никое дате не беше казано, че планината ще загине след, като се започне да се взривява и копае в зона Натура 2000, но е интересен факта, че деца после са убеждавали родителите си да бъдат за проекта, че нищо няма да се случи на природата и ще имат високо платена работа.

Трето. Събира се подписка от незнайни и знайни хора в подкрепа на проекта за открит добив на златни руди. И тъй като нямат никакво законно основание да го правят, тази „подписка" е под формата на желаещи да работят в бъдещата мина, но се представя, като подписка за проекта.

Четвърто. Дойде време и за безплатната екскурзия с безплатните кебапчета. На която, организаторите с радост ще отговорят на всички поставени въпроси.  Съжалявам, че през седмицата съм на работа и няма да мога да отида, но с радост бих ги попитал следното, за върховете на науката и за новите технологии в минното дело.- Каква е новата технология в открития добив на руда. Няма ли да се взривява и след това отровните облаци да падат под формата на дъжд на километри разстояние, тровейки всички почви и води,  няма ли да има запрашаване?- Каква е новата технология, няма ли да изчезнат цели баири и местности с всичко живо в тях и около тях? С новата технология ще бъдат ли по-красиви?

- Каква е новата технология та неизправните 30 т. камиони кръстосвайки цяло Трънско, няма да газят деца и старци?

- Какво ще е новата технология та хвостохранилищата да не тровят и да не смърдят на километри, а за хората в къщите на разстояние 200 м. както е в инвестиционното намерение, не ми се мисли?

- Каква ще е новата технология за борба с престъпността, която ще се увеличи в пъти?

- Каква ще е новата технология при евентуална производствена авария? Хората по-малко ли ще измрат?

- Каква ще е новата технология за заболяванията от всякакъв род,  дето ще се увеличат главоломно?

- Защо в Панагюрище има разкрита ракова болница, а не родилен дом примерно.

В плаката-покана е записано - „политиката, която ще се следва при реализацията на инвестиционното си предложение". Някой вече е сигурен, че това ще се случи въпреки, че към момента, без още хората да са наясно, какво ги чака и че това ще е края на Трънският край, близо 50 % са против.
Това ме навежда на следната мисъл.

Спорно е дали това са върховете на науката. Едно е сигурно. Върховете на природата после няма да ги има, има го само върха на човешката наглост !!!

Отидете да видите резултатите

Отидете да видите резултатите около Челопеч, където вече 15 години канадците копаят. Районът е заприличал на лунен пейзаж. Да не казвам за това, че раковите заболявания се увеличиха страшно много. Водата и почвата са отровени за столетия на пред. Мислете, преди да дадете съгласието да копаят!

При натовските бомбардировки

При натовските бомбардировки над Сърбия паднаха няколко ракети с минимален радиоактивен заряд на територията на Трънско, а колко човека си отидоха от ракови болести, особено на белите дробове? Нали сме съюзници - никой не ги брои... Но замислете се, за колко човека от нашия край сте узнали , че са се разболели от карциноми през последните 15 години, въпреки че са си прекарали живота на чист планински въздух, без стрес и с домашно приготвена храна? Представете си ако всеки ден хиляди тонове радиоактивна земна маса се взривява, каква концентрация на канцерогенен прах означава това за въздуха в района...

Хубавото е само, че Западна Европа ще дава на трънчани разрешение за престой като на бежанци от екогеноцид, ама нали не за това се борим...