Loading

Златен рудник ли? Абе я си ----- -------!!!

Заявено е инвестиционно намерение за добив на злато по открит способ. Ама нещо не се връзват нещата. От откриването си в началото на 90-те години мина "Злата" е уранов рудник. Има всички документи за това, които ще бъдат качени тук. Сега ще се копае върху богато на уран, радий и радон 222 находище по стандартите на безопасният минен златодобив. Това, че има уранови руди там е напълно пренабрегнато или умишлено затаено. Инвеститора заявява, че не знае за такова нещо. Трънско ще пламене в радиация, ако това се случи. Е, нема ние трънчани да оставим тая работа така,  некой да ни определя, кога да живеем и кога да умрем. 

Ето документи без коментар. Измервания на опасни за човешкото здраве в пъти завишени стойности на радиационно излъчване при действитео на мина "Злата", по документи участък "Ямка" и то само при малко разкритие на урановата "жила".

Следват още около 20 подобни документа, които ни хвърлят в ужас. Иначе според инвеститора всичко е цветя и рози. Да редно е. Втората онкологична болница на инвеститора да бъде в гр.Трън. А общинският съвет на града приел една безлична декларация в защита на този погром да организира всенародно веселие с хоро и музика на площада в Трън, че това ако стане, всичко друго свършва.

 

Това е фалшиво. Лабораториите

Това е фалшиво. Лабораториите нямат право да интерпретират анализи иначе ще им отнемат акредитацията. Няма изходящ номер и дата, нито лого на ДИАЛ. Кой има ингерес да създаде фалшив документ се питам?

Документът си стои в

Документът си стои в държавният архив. Ходи да го видиш.

Намери инж.Младенов и го

Намери инж.Младенов и го питай. Има дата, печат, подпис и име. Лого му требало.

Ооооо Господине или Другарю

Ооооо Господине или Другарю :), жестокос е лъжете, ако смятате, че с 2 изречения можете да зблудите хората. Тзи документи не са 1 или 2. Лично аз разполагам с поне 10 подобни от перода 1989 - 1994.

Документите са в Държавен

Документите са в Държавен Архив и са с пълен публичен достъп. Всеки заинтересован може да ги рагледа или да си извади копия!

Аз па се питам кой има

Аз па се питам кой има интерес да се опититва да зблуждава хората, че документа е фалшив. При полижение, че половината Трънско си
ги има още от едно време ;))))

Организирането на вземането

Организирането на вземането на проби дори и сега може да се извърши и във Ваше присъствие, стига да се поинтересувате и запитате в Агенция по водите. Понастоящем напълно е възможно да има все още остатъчно замърсяване в близост до мината.

Да така е. Взети са нови

Да така е. Взети са нови проби. И как мислите? Еми има го завишеното йонно облъчване все още, след толкова години след закриването. Това е богато на уран находище и няма как да има злотодобив там по открит способ. Няма човек работил в мина"Злата" и доживял старини. И не всички са починали от силикоза. Били са облъчени от радиацията. И това ще излезе на яве.

Мишките се заблуждават, че ще

Мишките се заблуждават, че ще успеят да откраднат нещо в суматохата и после ще избягат на безопасно място. Ние не обичаме мишките не защото са грозни животни(на снимка дори са приятни), не ги обичаме защото цапат, защото ти акат под възглавницата и след тях мирише лошо. Затова не ги обичаме.
А плъховете, виж - те са нагли. Правят форуми на плъховете и носят чума. Те са опасни. След плъховете плъзва болестта и след това нищо няма значение. Затова ги мразим.

Вече са известни част от

Вече са известни част от ключовите говорители в Европейски минен бизнес форум (ЕМБФ), който ще се проведе на 13.09.2016 г., в Хотел Хилтън, гр. София. Организатори на събитието са Българска минно-геоложка камара, Министерство на енергетиката и Европейската асоциация на минните индустрии (Евромин).
 
Сред представителите на държавните институции са Теменужка Петкова, министър на енергетиката на Република България, под чийто патронаж се провежда 4-тото издание на ЕМБФ, както и Ивелина Василева, министър на околната среда и водите на Република България. Те ще обсъдят ролята на минерално-суровинната индустрия за развитие на конкурентоспособността на националната икономика, устойчивото развитие на индустрията, в това число и мерките за опазване на околната среда през целия период на опериране на находищата у нас. Очаква се и потвърждение от страна на Министерство на икономиката за участие.
 Без коментар - плъхове!

Защо се

Защо се стъписахте?!?
Устойчиво развитие ли? Устойчива алчност. За съжаление - твърде устойчива. Устойчиво е онова, което хем те храни, хем не те унищожава.

В Трън имаме друг план.
За двадесет и пет години да вдигаме прах, да правим долини на мястото на хълмове, но не се притеснявайте, ще взривяваме веднъж седмично, при това лекичко - 9 тона и 900 килограма взрив в рудник "Крушов дол" и само 7 тона и 900 килограма в другите два рудника -"Злата" и "К2", но това е чак след третата година от началото на минните работи. През това време глухите ще са измрели, умните ще са се намъдрували и ЛУДИТЕ ЩЕ СА СЕ НАЛУДУВАЛИ. Специално за онези, които имат уши искам да подчертая, че преди златото да отиде в джобовете на българина/респективно трънчанина, то ще трябва да се повози от Руй до Намибия. Първо ще са автосамосвалите с товароподемност 30 тона. Да не сме в Римската империя, когато всичко се е носело на ръка? Не се притеснявайте от грабежи, защото в тези камиони ще пътува 98 % боклук и 2 % концентрат, така че, за трънчани ще остане устойчиво около 735 000 тона отпадък годишно. Но да оставим отпадъка - той е устойчив, стига да няма наводнения, като онова в Скопие или онова - регионалното в село Розино. Ако недай си Боже това се случи, ще ни дават по международните новини
Но ние се кахърим за златото. От друга страна като се замислим, досега да сме имали злато по джобовете? Ами не - имали сме по някоя и друга полудива круша или ябълка. Та сега ще мислим за злато?!? То има кой да мисли за него.
Ние да се поровим в боклука, който ще ни остане след тези 25-30 години. Той, вярвайте, ще е устойчив. Работниците, специализирани в работа с взривни вещества, тежки земекопни машини, 30-тонни самосвали и други подобни чудесии ще си заминат, за да зарадват други изостанали в икономическо отношение райони (ако все още има такива). Преди тях ще са си тръгнали мениджърите, секретарките, чистачките и журналистите, които са отразявали напредъка на Трънския край.
"Край" ли казах? Това няма да е край. Говорим за устойчиво развитие. Хвостохранилище № 1 с площ от 322 декара с 4 700 000 кубически метра хвост и Хвостохранилище №2 с малко над 340 декара и само 1 177 872кубическиметра хвост ще останат докато свят светува. Ето това е устойчиво развитие!
Тогава в Трънско ще могат да се снимат фантастични филми за пустинни планети и местната администрация, която ще може да управлява онлайн (например от Швейцария), ще събира солидни такси, за да поддържа трънските гробища. Разходите за пътища ще бъдат съкратени напълно, защото никой няма да прекарва почивните си дни в Трънско. Местните жители ще са до голяма степен в най-устойчивото място на Вселената, а авантюристите, като онези, които ходят да разглеждат Чернобил, по принцип не обичат превозни средства. Местната работна ръка ще е придобила умения, които ще потрябват на други народи. Като казвам "ръка", да се имат предвид около 60 до 80 ръце. Останалото ще са нозе, ако се сещате какво имам предвид?!?
След приключване на взривните работи (след около 30 години) ще започнат да се връщат първо мухите, комарите, останалите хвъркати същества, а след тях гризачите и по-глуповатите бозайници. Накрая може да се върнат и умните, за да се убедят, че всичко което са пропуснали да видят е наистина устойчиво.
Малкото трънчани, забравили да избягат, ще се бият по челата и ще казват: "Каква я мислехме, а каква стана!?", а Радой Ралин ще им се подсмихва от небето и ще отброява: "Петстотин години сме назад от цивилизацията и 72 - встрани". То света и на зад да върви - пак няма да може да ни срещне.

Това няма да бъдат

Това няма да бъдат хвостохранилища, а ХВОСТОРАЗСИПИЩА, защото само за няколоко години част от този радиоактивен хвост ще е влязал по един или друг начин във всеки трънски дом. Ама да го даваме по-спокойно, щото имало "нови" технологии. Тези хвостохранилища с обща площ 662 /за 30 г. ще станат тройно по-големи, въпрос на математика/ декара ще са напълно безопасни, защото така ни обещават и ние трябва сляпо да им вярваме. Нищо опасно няма да се съдържа в тях. Хората може да си пускат свинете да се къпят в тях даже. Няма да смърдят, а ще миришат на лавандула, като тази отглеждана до рудника в Панагюрище. Това е върховно екологично постижение трябва да се признае. Няма хвоста да се инфилитрира в почвата и от там да замърси води и почви на десетки и дори стотици киломентри, защото така ни обещават и ние пак слепо че им верваме. Ще се работи там по бански и джапанки. Ще са главната туристическа атракция на Трънско, ама хората ще ги гледат само на Гугълската карта от космоса и ще си казват - "Толкова ли са били прости тия трънчани, та са го допуснали всичко това?"